Ook Bennekomse scouts gedupeerd

17 april 2009 om 00:00 Nieuws

Verslagen maar strijdbaar staan voorzitter Winfried van Holland en groepsbegeleider Fedde Boersma zaterdagochtend te kijken naar het afgebrande clubhuis Doolhut II van scoutinggroep Pieter Maritz uit Ede. ,,Dit is een triest gezicht natuurlijk. Maar de Pieter Maritz groep is een hechte groep. We komen er wel weer bovenop.”

Brand bij Pieter Maritz; inbraak in Bennekom EDE/BENNEKOM - In één weekend tijd zijn twee scoutinggroepen gedupeerd. Het clubgebouw van de Pieter Maritz groep aan de Doolhoflaan in Ede brandde in de nacht van vrijdag op zaterdag helemaal af. Twee nachten later vernielden inbrekers de clubgebouwen van de Bennekomse scouts.

door Sander van Snippenberg

Het gebouw ziet er compleet verwoest uit. ,,Al het spel- en kampeermateriaal is waarschijnlijk verloren”, zegt Boersma. Maar wat er precies nog te redden is, is niet bekend. ,,Er is asbest vrijgekomen en de technische recherche moet nog onderzoek doen. Tot die tijd staan we hier eigenlijk maar te wachten aan de zijlijn.”

Dat technische onderzoek is inmiddels bezig, maar nog niet afgerond. ,,We zijn nog aan het onderzoek bezig”, zegt een woordvoerder van de politie Gelderland Midden. Volgens Boersma zou er sprake zijn van braaksporen wat brandstichting aannemelijk maakt. ,,Maar ik weet niet waar die verhalen vandaan komen”, zegt de voorlichter van politie. ,,We gaan voorlopig uit van brandstichting of technisch falen.”

Hoe dan ook, bij Boersma en zijn clubgenoten begint de woede nu ook te komen. ,,Het is heel zuur dat er mensen zijn die moedwillig dingen willen vernielen. Dat voelt niet goed. Bij de scouting in Bennekom is twee nachten later ingebroken. Ik kan dat niet geloven.”

De Bennekomse scouts werden in de nacht van zondag op maandag ‘verrast’ door inbrekers. ,,Ze hebben de luiken open gebroken van de twee clubgebouwen Hogan en Kromschutte-Sangam”, zegt voorzitter Adriaan van der Linden dinsdag. ,,Toen kwamen ze er achter dat er niets te halen viel en toen hebben ze waarschijnlijk uit frustratie maar alles kort en klein geslagen. Ook hebben ze de kranen opengezet en de brandblusser leeggespoten. Erg vervelend allemaal, maar de meeste schade zit hem zoals ik het nu kan bekijken in de emotionele waarde van dingen.”

,,We zien voorlopig nog geen connectie tussen beide gevallen”, laat de politievoorlichter weten. ,,In beide gevallen doet de technische recherche nog onderzoek en tot die tijd is er dan ook niets te zeggen over daders of motieven.”

Ondertussen toont de scoutingwereld zich een hechte gemeenschap. De Pieter Maritz groep heeft van scouts uit het hele land aanbiedingen gekregen om gebruik te maken van materialen of accommodaties. ,,Dat geeft een warm gevoel”, zegt Winfried van Holland.

De beide scoutinggroepen gaan niet bij de pakken neer zitten door de tegenslag. Van der Linden: ,,Het opruimen is al gestart. Het is de bedoeling dat de Bennekomse scouts zaterdag gewoon kunnen komen voor hun opkomst.”

Ook de Pieter Maritz groep denkt alweer vooruit. De bestuursleden van de Edese scoutingvereniging gaan vandaag (woensdag) met de gemeente om de tafel. ,,Ik vermoed dat we snel over kunnen gaan tot sanering en sloop van het gebouw (foto) om vervolgens al aan de nieuwbouw te beginnen”, zegt Boersma. ,,We hebben altijd hier op Landgoed Kernhem gezeten en dat zullen we blijven ook. Het gebouw en de grond zijn ons eigendom. Dit heeft natuurlijk impact op de groep, maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. We zullen tijdelijk iets moeten verzinnen, maar ik heb er vertrouwen in dat het allemaal wel weer goed komt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie