BCC geeft honderden energiemeters weg

Nieuws

EDE - Elektro-retailer BCC stelt vanaf dinsdag in Ede honderden gratis energiemeters beschikbaar aan klanten die eenvoudig zelf willen meten hoeveel energie een elektrisch apparaat bij hen in huis verbruikt. Vervolgens kunnen ze op de klimaatwebsite van BCC www.groenestekker.nl het gemeten verbruik omrekenen naar wat dit kost op jaarbasis.

Daarbij laat BCC op de website zien wat de elektriciteitskosten zijn van het zuinigste apparaat in dezelfde productgroep. BCC wil met de voorlichtingscampagne klanten bewuster maken van hun energieverbruik. Het inzichtelijk maken van de jaarlijkse verbruikskosten blijkt een effectieve aanpak om consumenten te bewegen zuiniger keuzen te maken.

De energiemeter is op te halen in de vestiging op De Wiek 11. Klanten kunnen na betaling van een kleine borg van euro 12,50 de energiemeter net zo lang gebruiken als zij willen. Na gebruik en inlevering ontvangen zij de borg retour.

Eerder deze maand presenteerde BCC aan Minister Cramer van VROM de resultaten van recent uitgevoerd onderzoek naar de houding van Nederlandse consumenten ten aanzien van energieverbruik en energiekosten van elektrische apparaten in Nederland. In het onderzoek zijn onder meer de effecten gemeten van een voorlichtingscampagne die BCC in 2008 voerde en waarbij meer dan 10.000 energiemeters landelijk werden verstrekt.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat 84% van de ondervraagden de energiemeter zou gebruiken als zij zo op hun energieverbruik en -kosten kunnen besparen. Iets meer dan tweederde (69%) geeft er de voorkeur aan het energieverbruik van een apparaat in euro’s per jaar uitgedrukt te zien, in plaats van kilowattuur per jaar. Bijna iedereen (94%) is bereid bij vervanging van een oud apparaat een energiezuiniger, maar in aanschafprijs doorgaans duurder apparaat te kopen, als zij weten dat zij het prijsverschil in enkele jaren terugverdienen vanwege het lagere verbruik.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen BCC in haar opvatting dat elektro-retailers consumenten moeten blijven voorlichten over het energieverbruik van apparaten en de hiermee samenhangende besparingsmogelijkheden. BCC heeft onder andere op grond van de positieve uitkomsten besloten de energiemeter ook in 2009 opnieuw ter beschikking te stellen.

advertentie