Ondernemers Lunteren ,,zeer tevreden'', ondanks leegstand

Nieuws

LUNTEREN - ,,Het ziet er nu picobello uit, er is voldoende werk en we zijn zeer tevreden.'' Woorden van Peter ten Hoor over het gerenoveerde dorpshart. De waarnemend voorzitter van de ondernemersvereniging Lunteren was woensdagavond te gast tijdens de dorpsraadvergadering.

In het Westhoffhuis klonk echter ook onvrede over de leegstaande panden in de Dorpsstraat. Eén markante plek zou volgens meerdere winkeliers dit jaar nog opgevuld worden: supermarkt Aldi gaat zich vestigen tegenover warenhuis Brouwer, waar voorheen het Kruidvat en een boekenwinkel met postagentschap waren gevestigd.

Ten Hoor (eigenaar van een schoenenwinkel) weet nog dat het autoverkeer aan zijn winkel voorbij raasde. Nu is alles heringericht en zo goed als autovrij gemaakt. ,,Die drukte wilde niet altijd zeggen dat je goed verkocht. Het beeld is totaal veranderd. Het was even wennen, maar nu hoor ik eigenlijk geen wanklanken meer.'' Een collega-ondernemer ventileerde een iets minder-enthousiaste mening: ,,Het gaat redelijk, maar het kan altijd beter.''

,,Beetje absurd''

Iemand uit het publiek noemde de komst van een vierde supermarkt ,,een beetje absurd''. Een nieuwe supermarkt zou op zijn minst 500 vierkante meter aan oppervlakte nodig hebben en dan is er een ontheffing nodig bij de gemeente om dit te realiseren. ,,Die is vermoedelijk gegeven'', aldus medewerker van een lokale bank over de Aldi. Woordvoerders van deze grote supermarktketen zijn nog niet bereikbaar om dit te bevestigen.

Dat ontlokte meer opmerkingen over winkels die in deze branche opereren. Zo staat het pand naast de Albert Heijn (AH), voorheen bloemenspecialist Martin van Zanten, al lange tijd leeg, terwijl het nu ook in bezit is van de AH-supermarkt. De locatie-manager was woensdag present, maar kon nog geen uitsluitsel geven wanneer de uitbreiding plaats zal vinden.

Blinde vlekken

,,Zo zijn er meer blinde vlekken. Het is toch zonde van al het geld dat er in het centrum is gepompt'', aldus Jaap ter Steeg van het dagelijks dorpsraadbestuur. Diverse personen is het ook een doorn in het oog dat de etalages 'afgeplakt' zijn en dat er slechts één deur is om aan de Dorpsstraat naar binnen te gaan en geen mogelijkheid om aan die kant weer naar buiten te gaan.

Volgens Ten Hoor is de oorzaak van de leegstand simpel: ,,De ondernemers die in die panden zaten, hebben te weinig verdiend.'' CDA-raadslid Geeske Telgen: ,,Lunteren is geen dorp waar je de hele dag gaat winkelen. Je komt hier om in één uur je dagelijkse boodschappen te halen.''

Kraakbeweginkjes

Volgens Jaap van Galen, bestuurslid van de Dorpsraad, is 'het dorp' veel te netjes als het gaat om de leegstand. ,,We moeten maar eens kraakbeweginkjes oprichten. Dan duwen we er wat jongelui in. De huren van deze panden rijzen immers de pan uit, terwijl er best mensen zijn die een winkel willen beginnen. Dan gaan die bezitters misschien eens achter hun oren krabben.''

Ten Hoor vond dat de leegstand ,,dramatische vormen'' aanneemt, maar kwam daar later toch op terug, toen collega-ondernemer Jelis Budding, van De Boomgaard, de concrete feiten op een rijtje zette. De groente- en fruitwinkelier was wel scherp over zijn ervaring met de Dorpsraad die op bezoek was bij de gemeente over de verkeerssituatie. ,,De tranen schoten bijna in mijn broek hoe snel we dan toegeven. Ergernis nummer één is de slechte bereikbaarheid van de parkeerplaatsen. Over de Julianastraat, om die op twee plekken inrijdbaar te maken, ligt gewoon een veto, er kan niet over gediscussieerd worden. De Dorpsraad draaide hier als een blad aan een boom om en werd met een kluitje in het riet gestuurd. Dat valt me toch wel zwaar tegen'', aldus Budding.

Juliana- en Oranjeplein

Volgens dorpsraadvoorzitter Maarten Hindriks is dit het gevolg van een proces geweest in de verkeerscommissie. ,,We hebben gedacht dat we hier met z'n allen mee konden leven'', aldus Hindriks, wijzend op de toegang van de parkeerplaats via de Hertenlaan. Overigens werd de naam van deze plek ook bekend gemaakt: het Julianaplein. Achter de supermarkt aan het nieuwe Erf is gekozen voor het Oranjeplein.

* Het dagelijkse bestuur van de Dorpsraad: vlnr. Jaap ter Steeg, Maarten Hindriks, Rienke Valster en Jaap van Galen.

* Peter ten Hoor, waarnemend voorzitter van de ondernemersvereniging.

* Een overzicht van het publiek.

advertentie