'Leeuw van Bellestein' in wijk Veldhuizen

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Op het plein bij supermarkt de Lidl in winkelcentrum Bellestein komt een bronzen leeuw. Het gemeentebestuur geeft kunstenaar Tom Claassen uit Breda, op advies van de Commissie Beeldende Kunsten Ede, opdracht om de leeuw te maken. Het kunstwerk kost de gemeente 50.000 euro.

Ruim een jaar geleden heeft winkelcentrum Bellestein een totaal ander uiterlijk gekregen. Rode gebakken klinkers sieren het straatbeeld en op meerdere plaatsen zijn cirkels van hardsteen rondom bomen aangelegd. Ondernemers, bewoners en de gemeente Ede vonden het tijd dat winkelcentrum Bellestein opgewaardeerd zou worden. Volgens alle partijen is dat doel bereikt. Het kunstwerk voor de supermarkt behoort tot de laatste onderdelen van deze opknapbeurt.

Tom Claassen is in binnen- en buitenland een bekende en gewaardeerde kunstenaar. Een van zijn bekende werken is het bronzen beeld van de twee zittende figuren op Schiphol. Ook in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum en het museum zelf zijn kunstwerken van Claassen te zien. Tom Claassen geeft geen reden aan waarom hij koos voor een leeuw(in) voor Bellestein. De kunstenaar vindt het belangrijker dat het werk achteraf een betekenis krijgt. Het kunstwerk wordt circa 140 centimeter hoog en heeft (inclusief de staart) een lengte van 240 centimeter. Eind dit jaar of begin volgend jaar wordt de leeuw geplaatst.

foto:

Een schaalmodel van de leeuw.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie