Bouw moskee helemaal klaar

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het heeft even geduurd, maar nu wordt de moskee dan eindelijk geopend. ,,Er was op gerekend dat we eerder klaar zouden zijn, maar dat lukte niet. Dat was teleurstellend. Maar goed, we hebben twintig jaar moeten wachten tot we konden beginnen, dus die paar maanden konden er ook nog wel bij’’, zegt Nordin Alou, coördinator van het project.

Marokkaanse gemeenschap houdt open huis EDE - Allerlei kleuren bruin en zandtinten domineren het beeld van de nieuwe moskee van de Marokkaanse gemeenschap. Deze ‘rode’ draad smeedt het nieuwe gebouw aan de Peppelensteeg tot een fraaie eenheid. Op donderdag 14 mei zijn genodigden te gast en op zaterdag 23 mei is er van 10.00 tot 13.00 uur een open huis voor alle Edenaren die een kijkje willen nemen.

door Freek Wolff

De oorzaak van de vertraging moet gezocht worden in het vrijwilligerswerk. ,,Het bestuur van de moskee coördineerde hoe het interieur moest worden aangepakt. Dat is niet door een aannemer gedaan die zoiets strak plant, maar dat zou veel te duur worden. Vrijwilligers doen hun werk goed, maar wel in de avonduren en in het weekend. De laatste twee maanden is het toch heel vlot gegaan. Achteraf was het de moeite waard, want nu is alles wel mooi en veilig afgewerkt.’’

Minaret

Vanaf 1984 nam de Marokkaanse gemeenschap haar intrek in een oude kerkgebouwtje aan de Driehoek. Dit is nu verkocht aan de gemeente. De moskee kent ongeveer 350 leden die een jaarlijkse vaste bijdrage geven. ,,Nee, wij kennen geen signaturen. Marokko is een Soenitisch land en kent geen islamitische afsplitsingen’’, licht Nordou toe.

Opvallend is natuurlijk de minaret, die maximaal twintig meter hoog mocht zijn. ,,Vroeger werd hier de oproep tot gebed gedaan, maar nu heeft het hier alleen een symbolische waarde.’’ Verder komt de figuur van twee vierkanten die in elkaar vallen tot een ster overal terug in het gebouw, zowel in de versiering als in de indeling van de ruimtes.

In grote lijnen is de moskee verdeeld in twee stukken. In het zuidelijke deel vinden vooral de religieuze activiteiten plaats, terwijl het noordelijke deel overwegend ingenomen wordt door algemene zaken, zoals een bibliotheek en klaslokalen (op de eerste verdieping). De grote gebedsruimte ziet er imposant uit. De schoenen moeten uit en in de wasruimte kunnen de voeten worden gewassen. In het dak van de gebedsruimte zit veel (ook gekleurd) glas, zodat er licht binnen komt. Het is richting Mekka, zuidoost gebouwd. Een nis is bestemd voor de iman, de gebedsvoorganger. Hier kunnen ongeveer 400 mensen bidden, terwijl op de begane grond in de multifunctionele ruimte op hoogtijdagen, zoals tijdens ramadan, nog eens een paar honderd mensen alles meebeleven via beeldschermen.

De bruine kleurstelling van het gebouw is gebaseerd op moskeeën in het Spaanse Andalucië. Volgens Alou is daarbij ook rekening gehouden met de tinten die gebouwen in de omgeving van de moskee aan de Peppelensteeg hebben.

: Een video over de moskee is te zien op www.edestad.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie