Concordiamolen open tijdens Molendag (+ video)

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De wieken van de Concordiamolen op de hoek van de Molenstraat en Telefoonweg draaien weer. ,,Het is mooi geworden", zegt molenaar Jan Blok van de gerestaureerde Concordiamolen. De molen is zaterdag 9 mei voor het eerst te bezoeken.

,,Ik ben in 2005 de molenaarsopleiding begonnen en in 2007 geslaagd", vertelt de Bennekommer. Nu is het twee jaar later en gaat hij daadwerkelijk aan de slag als molenaar. Daar gaat veel studeren aan vooraf. ,,Je leert de onderdelen van de molens en de opleiding is zo breed, dat je alle type molens kunnen draaien. Ook moet je veel ervaring opdoen en vooral veel weten van het weer zodat je weet hoeveel zeil je voert als er bepaalde wind is. Verder leer je veel over de techniek", vertelt Blok.

Vooral de techniek is niet makkelijk. Blok vertelt: ,,De stenen staan nu vrij. De stenen moeten bij het malen meer of minder dicht op elkaar staan, afhankelijk van de snelheid waarmee ze lopen. Dat is het fingerspitzengefühl van de molenaar. Het graan komt er dan fijn of minder fijn uit. Als de molen te hard gaat, gaan de korrels te snel erdoor en is het maar half gemalen en niet gebroken."

Voor de Bennekommer is het belangrijk dat de wieken weer draaien. ,,De molen moet malen want dan blijft hij in goede conditie. De molen heeft ook educatieve functie en het is opleidingsplek voor molenaars."

Zaterdag tijdens de Nationale Molendag is de Edese molen voor het eerste weer open voor het grote publiek. ,,Hij was vorig jaar al opgeleverd maar nog niet veilig voor ontvangst van publiek. We hopen dat er veel mensen komen, nu kunnen we ze weer hebben."

De molen is zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur geopend. Daarna zal de molen elke maandag en zaterdag te bezoeken zijn voor het publiek tijdens dezelfde openingstijden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie