Dutch Food Valley Classic 'live' (16.40 uur) +2 video´s

Nieuws

EDE - Voor het eerst in de historie van de profwielerklassieker Dutch Food Valley Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal) is de start niet in Veenendaal. In totaal 115 wielrenners beginnen om 11.50 uur aan hun koers als ze worden weggeschoten vanaf het Raadhuisplein in Barneveld.

Onder de deelnemers, bevinden zich vijf voormalig winnaars: Steven de Jongh (Quick Step), Frank Hoj (Team Saxo Bank), Bobbie Traksel (Vacansoleil), Steffen Radochla (Elk Haus) en Simone Cadamuro (Amica Chips Knauf).

Kanshebbers

Koersdirecteur Job van Schuppen loopt tevreden rond in Barneveld. ,,De voorbereidingen zijn allemaal goed gegaan. Laten we maar beginnen. Ik denk dat Lars Boom en Niki Terpstra wel kanshebbers zijn vandaag."

Terpstra's ploeggenoot Servais Knaven van Milram, ziet ook kansen voor zijn team. ,,We gaan voor de Nederlanders", zegt hij. ,,Terpstra is goed bezig de laatste tijd en ook Wim Stroetinga en ik zijn goed gemotiveerd. Het wordt wel de eerste wedstrijd na de klassiekers, dus het zal pijn gaan doen. Maar we gaan ervoor."

Dat doet de Rabobank ploeg ook. ,,We gaan proberen het niet op een massasprint aan te laten komen", zegt Tom Leezer. ,,Dat betekent dat we in kleine groepjes weg willen rijden. En als dat lukt geef ik mezelf wel een kans. Mocht het toch op een massasprint uitdraaien, dan spelen we de troef Graeme Brown."

Winnen is voor de Deense oud-winnaar Frank Hoj geen optie. ,,Dit wordt mijn eerste wedstrijd na een val in de Ronde van Vlaanderen. Ik zit nog wat onzeker op mijn fiets, maar ben blij terug te zijn. Ik heb hier toch mijn eerste grote winst gepakt. En hoewel de koers nu een andere naam heeft, geeft het toch speciale gevoelens hier terug te zijn."

Start

Burgemeester Jos Houben van Barneveld heeft om 11.48 uur het startschot gelost. Na een korte neutralisatie gaat de koers echt beginnen.

Kopgroep

Na nog geen vijf kilometer vormt zich al een kopgroep. Op weg naar Scherpenzeel gaan negen renners er vandoor. Onder hen Mathew Hayman (Rabobank), Servais Knaven (Milram) en Bram Schmitz (Van Vliet). Maar voorbij Scherpenzeel is de kopgroep al weer ingerekend. Het tempo ligt hoog. Het peloton is één lang lint.

In de volgende kilometers proberen steeds renners weg te komen. Onder hen oud-Edenaar Michiel Elijzen van Silence Lotto. Maar telkens weer stranden de vluchtpogingen in een vroeg stadium. Het peloton heeft de vaart goed te pakken het lijkt erop dat de renners van goede huizen moeten komen, wil een uitlooppoging kans van slagen hebben.

Goed op tijd

Rond 12.45 uur reed het peloton vanuit Wijk bij Duurstede in de richting van Amerongen. Dat is precies zoals het tijdschema aangeeft. De renners zullen rond 13.18 uur in Rhenen aankomen om vervolgens rond 13.34 uur de eerste tussensprint op de Kerkewijk aan te gaan.

Ondertussen gaat het nog steeds erg hard. Op de dijk tussen Wijk bij Duurtstede en Amerongen zijn het de Nederlandse ploegen Skil Shimano en Vacansoleil die hard doortrekken. Resultaat is dat het peloton in twee delen is gereten.

Dertig seconden

Op de Defensieweg in Elst heeft zich een kopgroep van zes man gevormd. Tom Leezer (Rabobank), Sebastien Rosseler (Quick Step), Greg van Avermaat (Silence Lotto), Bobbie Traksel (Vacansoleil), Roy Curvers (Skil Shimano) en Joost van Leijen (Van Vliet) hebben een voorsprong van dertig seconden.

Tussensprint Veenendaal

De renners hebben de vaart er goed in zitten. Ruim een kwartier eerder dan volgens het schema werd er op de Kerkewijk al gefietst voor de eerste tussensprint. Bobbie Traksel kwam als eerste over de streep, gevolgd door Rosseler en Leezer.

De renners gaan nu beginnen aan de 'oostelijke lus' van het routeschema. Via Ede, Bennekom, Wageningen en Doorwerth wordt koers gezet richting Arnhem en Rozendaal, met de door sommige renners gevreesde Posbank.

Uitvallers

Niet iedereen zal die beklimming meemaken. Bij de passage in Veenendaal, zijn al enkele renners uitgevallen. Wie dat zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Hergroepering

In de kopgroep zitten ook toprenners. Lars Boom en Joost Posthuma van de Raboploeg bijvoorbeeld. Maar ook drie renners van Team Saxo Bank. Toch weet de groep geen stand te houden. De voorsprong loopt terug van dertig seconden in Veenendaal, naar 25 seconden in Bennekom. En op de Dreijenseweg in Doorwerth is een hergroepering een feit. Het peloton is weer één geheel.

Voor op tijdschema

Het gaat overigens nog steeds hard. De wielrenners rijden zo´n twintig minuten voor op schema. Dat betekent dat, zoals het er nu naar uit ziet, de Posbank rond 14.30 uur beklommen wordt, dat de tussensprint op het Plantsoen in Wageningen rond 15.35 uur verreden wordt en de tussensprint op de Herenstraat in Rhenen rond 15.45 uur. De finish op de Kerkewijk zal met dit tempo rond 16.35 uur gepasseerd worden.

Posbank

Bij de ravitaillering op de Schelmseweg in Arnhem, was het einde koers voor twee renners van Quick Step. Jurgen van de Walle en Maarten Wynants knepen in de remmen om vervolgens in de ploegleiderswagen plaats te nemen.

De overige renners gaan onverminderd hard door richting de eerste serieuze beklimming deze ronde. Op de Posbank zijn er ook meteen problemen. Bobbie Traksel, Glenn den Hollander (Lotto) en Johim Ariesen moeten lossen uit het peloton.

Verschil

Bij de tweede passage van de Posbank lijkt er een serieus verschil gemaakt. Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet), Johan Coenen (Topsport Vlaanderen) en Luc Hagenaars (KrolStonE) zijn er in de klim vandoor gegaan. Op vijftien seconden volgen Dominik Roels (Milram) en Jarno Gmelich Meijling (Van Vliet) en het peloton moet een gat van dertig seconden toestaan.

De verschillen groeien verder. De drie koplopers hebben om 14.55 uur veertig seconden te pakken op de twee achtervolgers. En het peloton is al op 2,30 minuut gereden. Maar de koers is nog lang. Er is nog veel mogelijk.

Rustig aan

Na ruim 140 kilometer koers, doet het peloton het voor het eerst vandaag rustig aan. De twee achtervolgers hebben de drie koplopers inmiddels achterhaald. Maar de meute heeft op de Schelmseweg in Arnhem, terwijl weer richting Vallei gekoerst gaat worden, inmiddels een achterstand van 4,20 minuut.

Peloton jaagt weer

De kopgroep bereikt een maximale voorsprong van 4,35 minuut, maar de marge is nu weer aan het teruglopen. Onder aanvoering van de Rabobankploeg is het verschil op de Van Balverenweg in Bennekom nog 3,50 minuut. Het peloton is weer dunner aan het worden, ten teken dat het weer een stuk harder gaat.

De koers loopt nog ongeveer een kwartier voor op tijdschema. De renners maken zich zo op voor de tweede en derde tussensprint. In Wageningen op het Plantsoen en in Rhenen op de Herenstraat. En dan is de finish op de Kerkewijk in Veenendaal alweer in zicht.

Luc Hagenaars

Inmiddels zijn de tussensprints in Wageningen en Rhenen geweest. In Wageningen won Luc Hagenaars, voor Jarno Gmelich Meijling en Dominik Roels. De uitslag van de sprint in Rhenen is bij de redactie vooralsnog niet bekend. Wel is duidelijk dat Luc Hagenaars van KrolStonE het tussensprint klassement gewonnen heeft. Hij heeft dus, verspreid over de drie sprints, het beste gepresteerd.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton loopt langzaam terug. Op kop van het peloton zijn het de Raborenners Lars Boom en Rick Flens die de kar trekken. Het verschil is nu 2.30 minuut.

Bij de een na laatste entree van Veenendaal, is het verschil tussen de kopgroep en het peloton 2.20 minuut. De renners maken nog een lusje via Amerongen en Elst, om daarna voor de finish weer terug te keren naar Veenendaal. Het verschil is in Overberg 2.10 minuut.

Op de Amerongse Berg is het verschil terug gelopen tot 1.40 minuut.

Met Skil Shimano op kop van het jagende peloton, wordt de voorsprong van de kopgroep nu snel kleiner. In Elst is het verschil teruggebracht tot 1.10 minuut en in Rhenen is het nog maar 45 seconden.

Finale

Met nog tien kilometer voor de boeg, de renners rijden over de Bergweg in Rhenen, is het verschil teruggebracht tot 15 seconden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de koplopers ingerekend worden. De renners lopen tien minuten voor op schema.

Op minder dan vijf kilometer van de streep een totale hergroepering.

Kenny van Hummel (Skil Shimano) wint in een massasprint op de Kerkewijk. Voor Graeme Brown (Rabobank) en Steven de Jongh (Quick Step)

Volg de koers op www.edestad.nl . Zie ook de video door hierboven op het cijfertje naast de camera te klikken.

Ook foto's of filmpjes gemaakt van de Dutch Food Valley Classic 2009? Voeg ze toe bij dit artikel. Klik hieronder op 'Toevoegen' en volg de verschillende stappen.

advertentie