Derde plaats voor Climax in thuiswedstrijd

Nieuws

EDE - Door het thuispubliek gedragen, leverde de damesploeg van Climax bij de tweede competitiewedstrijd in de tweede divisie een topprestatie. Met een geringe achterstand op Sparta (Den Haag) en Eindhoven Atletiek, werden de Edese vrouwen op de eigen accommodatie keurig derde. Ook in de tussenstand van poule 32 is Climax opgeklommen naar de derde plaats. Met slechts zestig punten achterstand op koploper Sparta blijft de overwinning in de poule, en daarmee deelname aan de promotie/degradatiewedstrijd, binnen bereik. De wedstrijd voor mannen werd gewonnen door PAC uit Rotterdam. Ondanks het slechte weer tijdens de eerste uren, waren de toeschouwers op sportpark De Hoekelumse Eng getuige van interessante atletiekwedstrijden, waarbij zes baanrecords en twee clubrecords werden aangescherpt.

Bij het verspringen voor mannen werden de toeschouwers verrast door de aanwezigheid van een wereldtopper. Ignisious Gaisah, wereldkampioen indoor van 2006 en normaal te bewonderen bij Golden League wedstrijden of andere atletiekgala's, stond zeer verrassend op de deelnemerslijst van PAC. De in Rotterdam wonende en trainende Ghanees, die een persoonlijk record heeft van 8.43 meter, sprong bij de eerste poging meteen een nieuw baanrecord van 7.31 meter. Echter niet zonder moeite, want voor de 25-jarige Gaisah, die sinds 2001 in Nederland woont, leek anderhalf jaar geleden de loopbaan voorbij. In februari 2008 scheurde hij tijdens een wedstrijd in Athene de pees die de rechter knieschijf op zijn plaats houdt. Noodgedwongen veranderde hij van afzetbeen, iets wat verspringers bijna nooit proberen. Met een afstand van 7.31 meter is hij uiteraard nog lang niet op zijn oude niveau, maar volgende week bij een Grand Prix in Marokko hoopt hij tegen de 8 meter te springen.

Uitstekende prestaties Climax atletes

Alhoewel Patricia Harteveld bij het speerwerpen voor de enige overwinning van de thuisclub zorgde, streden de Edese atletes op veel onderdelen om de ereplaatsen. Harteveld verbeterde met een worp van 38.97 meter het baanrecord. Met een afstand van 32.43 meter werd ze bij het discuswerpen vierde. B-juniore Kimberley Bos leverde een prestatie van formaat. De 15-jarige Edese kwam voor Climax uit bij het polsstokhoogspringen, een onderdeel waarvoor ze slechts vijf keer had getraind. Met een hoogte van 2.40 meter scoorde ze in haar eerste wedstrijd meteen tweede plaats. Daarmee evenaarde ze het clubrecord. Bos heeft voorheen geturnd en dat is voor het acrobatisch onderdeel een groot voordeel. Het verbeteren van het clubrecord lijkt slechts nog een kwestie van tijd.

Ook Angela van Veen bezorgde de thuisclub met een tweede plaats bij het hinkstapspringen veel punten. Ondanks een hamstringblessure kwam ze in de derde poging tot een afstand van 10.82 meter, waarmee ze haar eigen clubrecord ruim verbeterde. Helaas bracht een behandeling met ijs niet het gewenste resultaat en moest ze de vierde poging aan haar voorbij laten gaan. Linda Hulsbeek leverde in de regen een verbeten strijd op de 800 meter. Zich bewust van de noodzaak om veel punten te scoren, hield ze op de finish haar naaste concurrente achter zich en werd met 2.29.29 min. fraai tweede.

Anja Fransen-van Eldik liep na de 400 meter, waarop ze met 63.54 sec. (slechts 0,2 sec. boven haar clubrecord) vierde werd, ook de 3000 meter. Vanaf de start pakte ze in de eerste serie resoluut de leiding en gaf die ook niet meer af. Na 3000 eenzame meters finishte ze in een tijd van 11.21.67 min. Slechts één atlete kon haar enigszins volgen. De overige deelnemers werden op een enorme achterstand gezet. Erg blij was ze echter niet met dit resultaat. Als 'veterane' werd ze in de langzaamste serie ingedeeld en moest ze al het werk alleen doen, terwijl in de tweede serie met 'de snellere dames' slechts twee deelneemsters haar tijd konden verbeteren.

Marja Haagsma, die in verband met haar studie tijdelijk was gestopt, was op verzoek van haar oud ploeggenotes toch weer aanwezig. De hoogspringster moest de nodige punten voor de ploeg verzamelen. Zij voldeed met een vierde plaats aan de hooggestelde verwachtingen. Samen met Kimberley Bos, Jill Polman en de licht geblesseerde Angela van Veen werd ze met 52.81 sec eveneens vierde op de 4 x 100 meter.

Zes baanrecords en twee clubrecords

Behalve het baanrecord van Patricia Harteveld bij het speerwerpen voor vrouwen, liep ook het kwartet van Sparta een nieuw baanrecord op de 4 x 100 meter. De Haagse vrouwen verbeterden met een tijd van 49.43 sec. het oude record met ruim drie seconden. Loes Verlaak van AV Weert verbeterde zowel bij het kogelstoten (14.25 meter) als het discuswerpen (48.89 meter) het baanrecord. Bij de mannen werd behalve bij het verspringen, ook het baanrecord op de 3000 meter steeple verbeterd. Roy Hoornweg van AV Passaat finishte in een tijd van 9.28.85 min. en was daarmee bijna anderhalve minuut sneller dan het oude record. De nieuwe clubrecords kwamen, zoals reeds vermeld, op naam van Kimberley Bos bij het polsstokhoogspringen en van Angela van Veen bij het hinkstapspringen.

Op 21 juni moeten de dames van Climax in Sittard nogmaals alles uit de kast halen om de geringe achterstand goed te maken en de overwinning in de poule in de wacht te slepen.

advertentie