'Ik heb de koers in een roes gereden' (+video)

Nieuws

EDE - Kenny van Hummel heeft de 24e editie van de Dutch Food Valley Classic (DFVC) op zijn naam geschreven. In de sprint was de 26-jarige renner van Skil-Shimano Graeme Brown (Rabobank) en Steven de Jongh (Quick Step) te snel af. ,,Geweldig, ik had de hele dag al kriebels in mijn buik. Ik moest deze koers winnen."

door Henriet Vink

Voor het eerst vond de start van de wielerklassieker niet plaats in Veenendaal, maar in Barneveld. En die nieuwe startplaats was blijkbaar reden om er eens flink tegen aan te gaan, want de renners waren Barneveld nog niet uit of de eerste kopgroep was al ontstaan. Onder meer Mathew Hayman en Servais Knaven gingen er meteen vandoor. Heel lang bleven ze niet op kop, maar het was wel het startsein voor een onrustige koers. Er werd keihard gereden, met als gevolg dat een voorsprong van een kwartier werd opgebouwd op het geplande schema. Diverse mannen gingen er vandoor, om vervolgens weer vrij snel bijgehaald te worden. Pas na zo'n 140 kilometer, nadat de Posbank al tweemaal beklommen was, besloot het peloton het rustig aan te gaan doen. Het gaf het kwintet Dominik Roels, Sébastien Delfosse, Johan Coenen, Luc Hagenaars en Jarno Gmelich Meijling kans om een voorsprong van maximaal 4.35 minuten op te bouwen.

Ook Johim Ariesen omarmde de enige rustige fase in de wedstrijd. Voor de start had de Rhenenaar al aangegeven zin te hebben in deze thuiswedstrijd, maar dat hij wel op zag tegen de Posbank. En die angst werd ook waarheid. Al bij de eerste beklimming van de Posbank moest Ariesen afhaken. ,,Het begin ging heel makkelijk, ik kon op de dijk bij Wijk bij Duurstede ook goed meekomen. Maar een klim had ik vandaag niet in de benen, het was echt zwaar. Ik had gewoon geen goede dag en was erg blij toen het tempo even stil viel", blikt hij terug. Samen met andere achterblijvers wist hij terug te komen in de koers en uiteindelijk ook te finishen. Ondanks de moeilijkheden onderweg, heeft hij wel genoten: ,,Echt heel leuk, ik zag veel bekenden langs de kant. Ik hoop echt dat ik het nog eens kan doen."

Geen verstoppertje

Die gedachte zal ook ongetwijfeld spelen bij Kenny van Hummel. De rappe man van Skil-Shimano had goede benen meegenomen naar de DFVC, eerder deze week schreef hij al de Batavus Pro Race op zijn naam. En dat hij zin had in nog een overwinning, liet hij al spoedig merken: ,,Ik voelde me goed en heb vanaf de Posbank de jongens op kop gezet. We hebben zeker geen verstoppertje gespeeld vandaag. Rabobank heeft na de finish toe ook veel werk verricht, maar wij hebben de koers gedragen", stelt hij. Mede dankzij het harde werken van zijn ploeggenoten werden de vijf koplopers op zo'n twee kilometer voor de finish bijgehaald. ,,De jongens hebben echt hun ballen er af gereden om dat groepje terug te halen", grijnst Van Hummel.

Nadat Skil-Shimano de vlucht onschadelijk gemaakt had, was het aan Van Hummel om de klus te klaren. Graeme Brown ging de sprint aan, maar werd voor de tweede keer in een week tijd geklopt door de man in vorm: ,,Ik wist dat ik hem had op zo'n honderd meter voor de sprint. Ik wist, toen Graeme de sprint aantrok, dat ik hem kon hebben", knikt Van Hummel. Steven de Jongh kwam als derde over de finish. Ondanks de nederlaag was de Quick Step-renner niet ontevreden: ,,Nee hoor, ik word hier derde terwijl ik net terug kom van een blessure. Dit was ook het hoogst haalbare. Natuurlijk hoop je op beter, maar ik moet ook reëel blijven", is de tweevoudig winnaar realistisch.

Is De Jongh vooral tevreden, Van Hummel is veel meer dan dat: ,,Dit is voor mij een thuiswedstrijd. Ik kom uit Huissen en zoveel grote wedstrijden zijn er niet in de omgeving. Hier winnen is geweldig. Ik had ook de hele dag kriebels in mijn buik, ik heb de koers ook in een roes gereden", bekent hij. De 26-jarige onderstreept met deze overwinning nog maar eens zijn uitstekende vorm en dat zou toch voldoende moeten zijn voor selectie voor de Tour de France: ,,Ik hoop het, dat we nu nog niet weten wie gaan, houdt ons scherp. We moeten ons blijven bewijzen en dat is wat ik nu doe. Dat is ook het enige dat ik kan doen."

Uitslag:

1. Kenny van Hummel (Skil-Shimano), 4.40.35

2. Graeme Brown (Rabobank)

3. Steven de Jongh (Quick Step)

4. Jurgen Roelandts (Silence Lotto)

5. Andre Schulze (PSK Whirlpool - Author)

6. Tom Leezer (Rabobank)

7. Bram Schmitz (van Vliet-EBH-Elshof)

8. Wim Stroetinga (Team Milram)

9. Simone Cadamuro (Amica Chips - Knauf)

10. Maarten Neyens (Tops Vlaanderen-Mercator)

83. Johim Ariesen (Cycling Team Jo Piels) +2.16

Tussensprint:

1. Luc Hagenaar (KrolStonE)

Foto's:

1. Kenny van Hummel is Graeme Brown, Steven de Jongh en de rest van de renners te snel af.

2. Van Hummel is meer dan gewoon blij met zijn zege.

3. Luc Hagenaar wordt gefeliciteerd door burgemeester Ties Elzenga en wethouder Jaap Pilon.

4. Steven de Jongh finisht als derde.

5. En daar issie dan, de beker.

6. Lars Boom was een van de grote namen in de koers.

7. Van Hummel werd bij de start al gevraagd naar zijn strijdplan.

8. Ex-Edenaar in Belgische dienst Michiel Elijzen reed ook een 'soort' thuiswedstrijd.

9. Servais Knaven is ontspannen voor de start.

10. Johim Ariesen heeft er zin in.

advertentie