Promapa steunt op goed imago

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Dat willen we behouden door ons neutraal op te stellen, goed te blijven communiceren en te blijven werken aan de vertrouwensband’’, vertelt de coördinator over Promapa (voor ma en voor pa).

Schakel tussen instelling en allochtoon werkt EDE - Ze glimt als ze vertelt over ‘Promapa’, omdat het project van Welstede Welzijnsgroep een succes is. De term is volgens Aysenur Kabalay sinds 2007 een begrip geworden bij allochtone Edenaren. Er is behoefte aan taallessen aan huis, huisbezoeken (plus themabijeenkomsten) voor vrouwen en vaderparticipatie.

Ze is zelf een Turkse van origine, terwijl haar nieuwe collega Yassin Kurt de coördinatie doet van de activiteiten voor mannen. Dat zijn zaken als samen zwemmen, computeren of het volgen van themabijeenkomsten over diabetes, diabetes, Cito-toets en opvoeding van pubers. Het is een greep uit de onderwerpen die aan de orde komen.

Voorop staat dat via Promapa de gezinnen bereikt worden die op verschillende manieren kampen met problemen. Taal blijkt een zeer fundamenteel aspect om zelfredzaamheid te bevorderen. Vrijwilligers komen hiervoor bij de mensen thuis, waarvan er eigenlijk te weinig zijn.

Er is één Turkse en één Marokkaanse intermediair in dienst bij Welstede om de vrijwilligers te ondersteunen. Die laatste volgen eerst een korte training. De intermediairs gaan op huisbezoek om over de sociale kaart van Ede te vertellen, waarbij ook de eigen situatie op tafel komt. ,,Dan komen de problemen op tafel, bijvoorbeeld de schulden, onderwijs en de sociale dienst.’’

Een brug leggen, een schakel zijn tussen personen en instellingen, dat is het doel van Promapa. De mond-tot-mond-reclame werpt zijn vruchten af, zodat Edenaren zelf aankloppen. Intussen zijn in drie jaar tijd 180 gezinnen bereikt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie