Jan Pijkeren legt beslag op laatste prijzen bij De Cirkel

Nieuws

EDE - In denksportarena De Open Hof werd dinsdagavond de laatste (29e) interne competitie ronde bij schaakvereniging De Cirkel gespeeld. Twee zaken stonden deze avond nog in de spotlights. De strijd om het brons en de ratingtrofee. Met de laatste prijs ging Jan Pijkeren aan de haal. Clubkampioen Carel de Vries werd op een keurige remise gehouden. Daarmee hield Pijkeren zijn naaste concurrent Fedde Kingma op ruime afstand.

De strijd om het brons kende een bijzonder einde. Nadat Peter van der Wijngaart en Marijn Dekker afhaakten na verloren partijen, bleven er nog drie kandidaten over. Van Swieten tegen Bakker kwam niet tot een beslissing. Het gezegde dat waar twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen, werd werkelijkheid. Het was Jan Pijkeren (1235,33) die Jef van Swieten (1231,83) en Martijn Bakker (1230,00) nipt afschudde.

De partij tussen Jef van Swieten en Martijn Bakker werd de 'klapper' van de avond. Inzet was dat de speler die het hoogst zou eindigen als beloning vier kratten bier thuisbezorgd kreeg. In een partij, die hoe kan het anders de 'vierkrattenbier' variant werd genoemd, opende Jef van Swieten sterk. Hij won al snel een pion. Velen zagen de jongste speler (Bakker) al bezwijken onder de druk. Hoewel Martijn Bakker zich aan de omsingeling probeerde te ontworstelen, leek Van Swieten alle voetangels en klemmen keurig te pareren. Maar nijpende tijdnood speelde een belangrijke rol. Met voor beide spelers nog krap een minuut op de klok, wist Bakker eeuwig schaak' en dus remise op het bord te toveren.

Omdat zowel Van Swieten als Bakker het onderlinge verschil van slechts 1.83 punt over negenentwintig ronden te verwaarlozen vond, werd besloten in snelschaakpartijen de finale beslissing af te dwingen. Dat was kaasje voor Bakker, die de tweemaal beter staande Van Swieten in de laatste minuut over de afgrond duwde. Bakker: ,,Wat een snelschaakpartij. In de reguliere partij had ik alle geluk van de wereld. Snelschaken is mijn specialiteit. Maar hier kun je alleen maar van dromen." ,,De jeugd heeft dit seizoen toegeslagen. Een goede zaak voor De Cirkel", stelde de sportieve Jef van Swieten klip en klaar. ,,Snelschaken is vaak een kwestie van geluk. Maar Martijn is daar gewoon beter in.''

Remise

Jan Pijkeren leek aanvankelijk niet blij met de koppeling aan clubkampioen Carel de Vries. ,,Dat wordt lastig. Ik heb Carel nu drie keer ontmoet en daar slechts een half punt aan overgehouden." Een welgemeend advies aan Pijkeren was om op een geschikt moment De Vries remise aan te bieden. ,,Het is ook zijn laatste wedstrijd. Wie weet wil Carel wel snel op zomerreces", aldus de bron. Hij had een vooruitziende blik. In eerste instantie ging De Vries er wel voor. Maar zijn aanval sloeg niet door. Pijkeren wist een vrijwel gelijkwaardige stelling te bereiken, waarna een 'tactisch' remise aanbod volgde. Pijkeren: ,,Sportief dat Carel die niets meer te winnen of te verliezen had, dit accepteerde. Ik ben super tevreden met twee seizoensprijzen (snelschaakkampioen en rating trofee, red.) in mijn tweede seniorenjaar.''

Deze apotheose maakte de inmiddels tweeëntachtig jarige naamgenoot Jan Banga allang niet meer mee. Hij zorgde voor een novum. Nadat Van de Brink een aangenomen damegambiet op het bord bracht, beantwoordde hij de openingszet (!) en een remiseaanbod. ,,Ik wilde daarmee mijn vijftig procent score handhaven", aldus Banga. Jaap van de Brink begreep de smeekbede, zwichtte gedwee en bezorgde zijn opponent een rustige zomerperiode.

Curieus

Er zijn soms partijen die de analen ingaan als curieus. Van de Weteringh had de opdracht Thomas Slijper te bestrijden. Hans van de Weteringh koos daarvoor een bijzonder aanvalsplan. In een opening waarin hij naast enige pionzetten tienmaal (!) de dame speelde, wist Thomas Slijper hem mat te zetten. Op de vraag waarom de andere cavalerie niet werd ingezet, bleef Van de Weteringh het antwoord schuldig. ,,Heel bizar. Ik ken geen enkele opening waarin dit voorkomt. Maar misschien heb ik iets gemist." Door deze zege eindigde Slijper op een tiende positie.

Marijn Dekker is de vierde jeugdspeler die in de top tien eindigde. Hoewel Marijn het onderspit moest delven tegen Rob Heynis, mag zijn achtste plek in een sterk deelnemersveld er zijn. Rob Heynis koos voor het 'Spaans'. Dekker reageerde daar wat te passief op. Een dubbele penning waarbij het paard inactief werd, betekende dat de stelling van Dekker als een plumpudding in elkaar zakte.

Zetel

,,Tom Pronk moet een andere zetel krijgen", grapte Van der Wijngaart. Pronk op zijn vaste plaats de zaal overziende, legde in een 'Scandinavische' partij Van der Wijngaart voor de tweede achtereenvolgende keer over de knie. ,,Ik miste in een vrijwel gelijkwaardige stelling een kleine combinatie. Dat leverde Tom de kwaliteit op. Hoewel ik hem nog hard heb laten werken, was het toreneindspel niet meer te houden", wist Van der Wijngaart.

Ook de partijen tussen Anne Postma en Ben Zee zijn vaak curieus. Vrijwel altijd wordt in razende tijdnood van een van de spelers een beslissing geforceerd. Postma opende agressief. Hoewel Ben Zee niet juist verdedigde, wist hij de aanval te pareren. Postma zag in de slotfase dat Zee, mede geplaagd door tijdnood, zich in de stelling verslikte. Dameverlies met slechts luttele seconden op de klok, werd Zee fataal.

Dat had het verlies dat Teun van Roekel leed tegen Bert Bakkenes niet hoeven te zijn. In het middenspel wist Van Roekel niet goed met een toren voorsprong ten koste van twee pionnen om te gaan. De steeds beter spelende Bakkenes was er als de kippen bij om een geïsoleerde toren weg te kapen. De winst was daarna een kwestie van tijd. Van Roekel: ,,Een leuke partij. Ik moet deze zomer nog wat werken aan mijn eindspel techniek. Blijft overeind dat schaken bij De Cirkel mij goed bevalt."

Dat is ook de mening van Tom Smit. In zijn debuutjaar liet Smit zien een aanwinst te zijn. Egbert Aalbers, een goede opponent, werd in de slotronde verslagen. ,,Ik gaf onder aanvalsdruk een toren weg." Aalbers gaf op. "Je kunt wel blijven doormodderen. Maar ik had geen schijn van kans meer", meende Aalbers.

Overige uitslagen:

Rood - Bootsman, Janssen - Havinga en Vos - Nagel allen 1-0. Eshuis - Bor, Pasveer - De Feijter en Di Pietro - Van Sprundel allen 0-1. Remise werden: Hartsuiker - Kingma, Hoek - Nienhuis, Mouthaan - Blokpoel, Ziegler - Numan en Degenhart - Van der Vos.

Foto: Jef van Swieten en Martijn Bakker grijpen na felle strijd naast de bronzenplak

advertentie