Paradepaardjes draven op in wei van Hoekelum

Nieuws

BENNEKOM - Het was een prachtig schouwspel. Bijna honderd tuigpaarden draafden op in de wei van Hoekelum, tijdens een overwegend zonnige Hemelvaartsdag. Meer dan vijftig tuigpaarden van het Friese ras en maar liefst zestig Hackneys, zowel grote- als kleine maat, waren van de partij in het kasteeldorp.

Een grote groep aangespannen pony's en paarden zetten in de marathon hun beste beentje voor. Een serie indrukwekkende springpaarden gaf ook hun visitekaartje af.

In de hoofdring waren 7 tuigpaardrubrieken, 6 hackneyrubrieken en 5 rubrieken voor Friesche paarden te zien. De lange lijst met deelnemers bevatte klinkende namen als: Hammers, Huckriede, Haarsma, Jordans, Van Nispen, Spierings, Minkema en Schreuder. Tussendoor namen nationale ruiters en amazones, onder wie Niels Brussen, Kristian Houwen en Wiljan Laarakkers deel aan een springwedstrijd met een hoogte van 1.30 en 1.35 meter.

Een fraaie postkoets werd getrokken door vier stijlvolle koetspaarden. Verder waren er indrukwekkende shows, waarin maar liefst 15 verschillende soorten roofvogels aan mee deden met spannende, spectaculaire- en leerzame shows. Eén roofvogel had een spanwijdte van bijna 2 meter!

In 1979 kwamen de eerste Friese aanspanningen naar het concours in Bennekom. Dit ter gelegenheid van 100-jarig bestaan van het koninklijk Friese paardenstamboek. Dit jaar maakten de rijders uit Friesland met hun bijzonder stijlvolle en kostbare rijtuigen en beste paarden dus voor de dertigste maal hun opwachting.

De hele dag door was het gratis strodorp te bezoeken. Bovendien reed er rond het kasteel een Jan Plezier - een groot rijtuig - rond, waar een ritje mee gemaakt kon worden. Er was een kinderopvang voor kinderen van nul tot zes jaar en ook konden kinderen gratis een ritje met een pony maken. Een treintje, twee springkussens en een rodeostier zorgden voor optimaal vermaak.

In een tweede showring vond een menmarathonwedstrijd plaats met verschillende meervoudige marathonhindernissen. Aanspanningen haalden alles uit de kast om als snelste uit de bus te komen. Zowel paarden als pony's in enkelspan, 2-span, 4-span en tandem namen deel aan de spannende wedstrijd. In de hoofdring verzorgden deelnemers met de beste resultaten in de marathon ook nog een demonstratie. De winnaar van vorig jaar Toine van de Ven was dit jaar wederom van de partij.

foto's:

Fragmenten tijdens het concours hippique.

advertentie