'Ede Sociaal Belang' voor beter imago Marokkaanse jongeren

Nieuws

EDE - Jamal Hamdaoui (27), Karim El Anbri (22) en Choukri Zaidouni (27) hebben de stichting Ede Sociaal Belang opgericht. Maandag tekenden de twee Edenaren en de Wageninger Jamal de papieren bij de notaris. De nieuwe organisatie heeft als doel het imago en de positie te verbeteren van jongeren met een Marokkaanse afkomst.

,,We zijn de berichten over brandende auto's en overlast helemaal zat!'', zegt Jamal. ,,Het is niet goed te keuren. We willen daar iets aan doen en iets betekenen voor jongeren. Want die kleine groep van vijf procent verpest het voor de rest en moet nog kleiner worden, liefst verdwijnen. Wij zijn ook jong geweest, maar hebben dit nooit gedaan. Als je je koppie erbij houdt, hoeft dit niet te gebeuren.''

Karim tast meteen door naar een mogelijke oorzaak dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond gefrustreerd raken en over de schreef gaan. ,,Ik heb het zelf meegemaakt dat je geweigerd wordt bij een stageplaats. Zo kom je natuurlijk moeilijk aan werk, terwijl je wel de talenten hebt. Bovendien moeten jongens de goede richting gewezen worden. Nu zijn ze veel op straat te vinden...'' De Edenaar heeft zelf een baan als administrateur bij Friesland Foods.

Koppie erbij

Volgens Jamal, account manager bij de firma Raet, weten organisaties vaak niet wat er zich werkelijk in hun hoofd afspeelt. ,,De meesten willen ook gewoon een goede opleiding, werk en een gezinnetje. Een normaal leven. In Nederland heb je alles bij de hand. Je hoeft maar een kleine moeite te doen om dat te realiseren. De meeste jongens krijgen wel een goede opvoeding, maar het gaat verkeerd in de groep. Dan moet je je koppie erbij houden.''

De bestuursleden van de stichting zeggen dat ze bewust kozen voor een neutrale naam. ,,We willen iedereen erbij betrekken. Want we zien een kloof tussen autochtone en allochtone Nederlanders. Dit komt volgens ons ook omdat er te weinig aandacht is voor positief nieuws. We willen voornamelijk jongeren motiveren om er wat van te maken. Een diploma halen en een baan vinden. De goede weg bewandelen, want als je in een negatieve spiraal terecht komt, is het snel gedaan'', licht Choukri toe, manager bij de gemeente Culemborg.

Bestaande verenigingen als Irshad en de Marokkaanse Vereniging zijn volgens Jamal erg gericht op ouderen. ,,Jongeren kunnen moeilijk met hen praten. Ze durven daar niet alles te zeggen. Je moet de tijd nemen om naar hun verhalen te luisteren.''

Zaalvoetbalteam

Concrete uitwerking van activiteiten staat nog in de kinderschoenen, maar Karim is reeds vrijwilliger bij inloopavonden in De Meerpaal. Bovendien zette hij een zaalvoetbalteam op touw waarin jonge spelers spelen met een verschillende etnische afkomst. De stichting is hoofsponsor, terwijl Welstede en Woonstede als co-sponsor fungeren. ,,Er zitten zeer getalenteerde jongens bij, die bij wijze van spreken zo bij een profclub kunnen spelen. We vonden in Ab Dominicus een goede trainer, een warme man die talent kan ontwikkelen èn werkt aan opvoeding.''

Het snelgroeiende zaalvoetbal en sport in de volle breedte is een terrein waar volgens de bestuursleden veel mogelijkheden liggen om hun doelen te verwezenlijken. Een debatavond voor iedereen ligt in het verschiet, ,,om elkaar beter te leren kennen''.

Ook wordt gedacht aan een sleutelwerkplaats voor jongeren. Hierbij wil Kiwani's in Ede een rol spelen. Deze rotaryorganisatie ondersteunt de stichting vanaf het prille begin. ,,We zijn een soort fanclub om de stichting heen'', licht Wiets Lysen toe. ,,We steunen financieel een klein beetje en willen het wiel laten draaien. Daarnaast kunnen we met onze professionele kwaliteiten en het netwerk ter zijde staan. Deze drie heren kunnen als een soort ambassadeurs fungeren. De stichting kan een zwaan-kleef-aan-verhaal worden. Het moet mensen aantrekken'', aldus Lysen.

De stichting gaat financieel 'haar eigen broek ophouden', niet afhankelijk van subsidies. Hiervoor zullen activiteiten op touw gezet worden, zoals klusjes doen, straatvoetbal en sponsoracties.

foto's:

De drie bestuursleden van de stichting en Wiets Lysen van de Kiwani's.

advertentie