,,Maatschappelijke stage belangeloos doen’’

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Een stage volgen in de maatschappij is belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren in die leeftijd’’, zegt conrector Antoinette Baalman van de openbare scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo Pallas Athene. ,,Het hoort bij hun opvoeding tot democratische burgers.’’

EDE - Jongeren worden straks tijdelijk vrijwilliger in de samenleving. Van iedere scholier wordt verwacht dat hij een maatschappelijke stage gaat vervullen. Je inzetten voor de maatschappij is vanaf 2011 in de wet geregeld. Maar de Edese scholen Het Streek en Pallas Athene zijn er nu al mee bezig en verzorgen voor leerlingen tussen 13 en 15 jaar een maatschappelijke stage.

Hannie Gnodde, teamleider bij de christelijke scholengemeenschap Het Streek, vindt de maatschappelijke stage prima passen bij de visie ‘Samen leren, samen leven’ op haar school. ,,Tijdens een maatschappelijke stage leer je belangeloos dingen voor anderen doen. Er wordt ook gelet op hoe je het doet, op je attitude en inzet.’’

Elke leerling krijgt een passende stageplek. Dat kan zijn helpen in een zorgcentrum, lekker inpakken op de voedselbank, een film maken voor het Rode Kruis. Het grappige van die film is dat ze gemaakt is door leerlingen van Pallas Athene op maatschappelijke stage, getoond wordt op Het Streek en daar vervolgens vmbo-leerlingen motiveert om - ook als stageproject - geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Een ander voorbeeld noemt Hannie Gnodde. Studenten van ROC A12 geven tijdens hun beroepsstage vmbo-leerlingen een training sociale vaardigheid die erop gericht is dat de vmbo-leerlingen goed voorbereid aan hun maatschappelijke stage beginnen.

Op de scholen zijn stagecoördinatoren de centrale figuur. De coördinator verneemt van vrijwilligersorganisatie De Medewerker welke stageadressen beschikbaar zijn. Ze helpen de leerlingen bij het vinden van een geschikte stageplek en zijn tijdens de stage stand-by.

Leerlingen die al een maatschappelijke stage hebben gedaan, zijn laaiend enthousiast, zeggen Hannie en Antoinette. ,,Ze vragen wanneer ze weer mogen!’’ Maatschappelijke stages zijn belangrijk voor het ‘hoog houden van de samenleving’, zo omschrijft Hannie het. En Antoinette hoopt dat de stage bijdraagt dat maatschappelijke instellingen veel jonge vrijwilligers erbij krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie