Van Lagenfonds voldoet aan doelstelling

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het fonds heeft uitkeringen gedaan onder andere voor sociaal recreatieve en sociaal culturele activiteiten, opleidingen, familiebezoek in het buitenland, bijzondere reiskosten en contributies van verenigingen. Omdat er in 2007 en 2008 minder aanvragen dan in voorgaande jaren zijn ingediend, is er weer voldoende ruimte om aanvragen te kunnen honoreren.

Afgelopen twee jaar profiteerden 66 mensen EDE - Het Van Lagenfonds heeft over 2007 en 2008 in 66 gevallen een financiële tegemoetkoming verstrekt aan mensen met een minimuminkomen. Er moesten dertien aanvragen worden afgewezen omdat ze niet aan de criteria voldeden. De gemeente Ede constateert dat het Van Lagenfonds voldoet aan de doelstelling, armoedebestrijding. Het biedt een waardevolle aanvulling op de bestaande mogelijkheden om iets te doen voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

Inwoners uit de gemeente Ede met een laag inkomen kunnen aanvragen indienen bij het Van Lagenfonds. Ook hulpverleners of andere bekenden kunnen mensen voordragen. Burgers die voor een noodzakelijke of dringende uitgave staan en hier geen financiële middelen voor beschikbaar hebben, kunnen bij het fonds terecht. Er moet wel sprake zijn van bijzondere omstandigheden, en er moet geen mogelijkheid zijn om een beroep te doen op een andere wettelijke regeling (bijvoorbeeld bijzondere bijstand).

Onder een laag inkomen verstaat het fonds een (gezins)inkomen van minder dan 125 procent van het minimuminkomen. Dit bedraagt voor een gezin met kinderen 1.525 euro (netto), alleenstaande ouder 1.372 euro (netto) en een alleenstaande 1.067 euro (netto).

Erfenis

Het Van Lagenfonds is in 2002 opgericht met geld uit de erfenis van mevrouw Van Lagen. In 2000 liet zij haar vermogen na aan de gemeente Ede (Werk, Inkomen en Zorg). Haar wens was dat het geld zou worden gebruikt voor mensen met een laag inkomen. De gemeente bestemt daarom de renteopbrengst uit de erfenis uitsluitend voor deze groep. De jaarlijkse rente is zo’n 19.000 euro.

Inwoners uit de gemeente Ede die in aanmerking denken te komen, kunnen een aanvraag indienen. Ook consulenten van de gemeente, hulpverlenende instanties of familie en bekenden kunnen mensen voordragen voor een bijdrage uit het fonds. Daarvoor kan een briefje worden gestuurd naar de afdeling Zorg, hoofdafdeling Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Ede, Postbus 9023, 6710 HL Ede.

Mensen die niet zelf tot de doelgroep behoren, maar dit wel een goed initiatief vinden en het financieel willen steunen, kunnen een storting doen in het fonds.

Voor nadere informatie en voor overleg inzake stortingen kan contact opgenomen worden met Herma Wagensveld via telefoonnummer 0318-680612.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie