17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het is inmiddels een begrip in Ede en omstreken. Elke derde zaterdag in juni is het Ede Dweilstad. 20 juni vindt het evenement, georganiseerd door Kapel Decibel uit Ede, voor de negentiende keer plaats. Voor deze dag zijn vijftien gezelschappen uitgenodigd voor de muzikale invulling. Ze zijn te zien, en vooral te horen, tussen 11.00 en 17.30 uur in het Edese koopcentrum en het Museumplein.

Hoogtepunt van de dag is om en nabij 17.30 uur het gezamenlijke optreden van alle muzikanten op en rond het podium op het Museumplein. Na deze sessie gaat het nog even door tot ongeveer 19.30 uur, waarna de organisatie het plein teruggeeft aan de stappende jeugd.

Natuurlijk zullen enkele bekende kapellen weer voorbij komen, maar ook dit jaar zijn er weer nieuwe kapellen aan het bonte gezelschap van voorgaande jaren kunnen toegevoegd. En nu maar hopen dat alle inschrijvers komen want bij dweilkapellen moet je, om te kunnen optreden, zeker een bezetting hebben van 90 procent van je leden en van een groep slagwerk kun je er niet één missen. Gebeurt dat wel, dan betekent dit voor zo’n groep vaak einde verhaal, hetgeen voor zowel die bewuste groep als ook voor de organisatie een tegenvaller is.

De vijftien kapellen die zaterdag te beluisteren zijn:

De Rijnpijpers (Wageningen)

Oud-studentenmuziekgroep. Voor de achttiende present in Ede. In een dolle bui splitsten ze zich in 1970 af van de klassieke muziekvereniging WSKOV. Samen Duitse hoempa spelen leek hun leuker. Veel oefenen kan niet meer. Ede Dweilstad is meer een reünie.

OBK (Otterlo)

Deze gelegenheidsformatie heeft meegewerkt aan een toneelstuk en geven feestelijke tintjes aan opening van fietspaden en de jaarlijkse skeelerronde. Zij repeteren regelmatig, wat de naam al zegt; Oefening Baart Kunst, want wie niet geregeld oefent, is heel snel zijn ‘toon’ kwijt.

Toetie (Lunteren)

Sinds de oprichting in september 2004 is dit orkest langzaam uitgegroeid tot de huidige bezetting van dertien enthousiaste muzikanten. Met een uiteenlopend repertoire voor ieder wat wils. Bij de uitvoering hiervan besteden we veel aandacht aan de muzikale kwaliteit. Zij verzorgen optredens in traditionele Oud-Lunterse kleding, of kunnen aan andere fleurige wensen voldoen.

Kènderkùpkes (Rosmalen)

Voor het eerst actief in Ede. Het dweilorkest bestaat uit dertien muzikanten en wordt voor dit evenement aangevuld met een aantal muzikanten uit Den Bosch van een bevriende carnavalsclub De Gieters. Het hele jaar door wordt door de muzikanten gerepeteerd en opgetreden, maar het hoogtepunt ligt bij het jaarlijkse carnaval.

Lekerse Klinkers (Ledeacker)

Ruim zeventien jaar geleden waren ze in Ledeacker Carnaval aan het vieren totdat er plotseling iemand riep; wat is het hier toch stil, zullen we wat herrie gaan maken, zullen we wat muziek gaan maken, zullen wij een ‘joekskapel’ gaan beginnen ?. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat het nergens naar klonk, en tegelijkertijd het halve dorp was opgebroken, en er overal stapels klinkers lagen, was een naam zó verzonnen: Lekerse Klinkers’.

Stutter Nie (Vierlingsbeek)

Deze groep is oorspronkelijk opgericht in 1955 als carnavalskapel en bestond uit allemaal leden van een plaatselijke harmonie. Begin jaren negentig liep de animo terug en besloot men ermee te stoppen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het kapelgebeuren werd toch wel gemist, dus besloten zij om opnieuw te beginnen onder de naam ‘Dè Stutter Nie’.

Heujschudders (Lemelerveld)

De gezellige bloaskapel De Heujschudders heeft ook dit jaar ingeschreven voor het evenement, evenals in 2001,2006 en 2007 en 2008. Dit jaar dus voor de vijfde keer aanwezig op Ede Dweilstad. Deze veertien personen tellende muziekgroep is een afsplitsing van de plaatselijke muziekvereniging Polyhymnia en zijn als boerenkapel, compleet met kielen en klumpen, hun steentje gaan bijdragen door het verzorgen van optredens.

De Door(n)blazers (Best)

De Kapel De Door(n)blazers is ontstaan in 1988 en bestaat op dit moment uit elf musicerende leden, waarvan de grondlegger Kees van Doorn is. Kees is vanaf zijn tiende jaar actief muzikant, hij speelde onder meer bij Harmonie Crescendo, bij Harmonieorkest Utrecht en tijdens zijn militaire diensttijd bij de Militaire Kapel van de Cavalerie Trompetterkorps Huzaren van Boreel. In deze muzikale familie ontstond het plan een familiekapel op te richten, wat dus geschiedde in 1988. Inmiddels hebben zij twee zonen, hun vrouwen en ook één (klein)kind ingelijfd, zodat de (familie)kapel nu, samen met drie vrienden uit totaal elf personen bestaat.

Niks Apart (Uden)

Niks Apart uit Uden doet dit jaar voor de tweede keer mee. Ze zijn opgericht tijdens het carnaval in 1989 op de Baggenmért in Uden, waar drie liefhebbers van muziek, en dan speciaal van dweil- en carnavalsmuziek, er onder het genot van een glaasje bier over hadden om zelf muziek te gaan maken. Omdat het merendeel van de leden geen muziek kon lezen, laat staan spelen, werd afgesproken eerst een half jaar op les te gaan en dan tot een definitieve oprichting over te gaan

De Bende (Berlicum)

In Berlicum is De Vossewakers één van de grootste carnavalsverenigingen van het dorp. Een belangrijk onderdeel is het muziekske De Bende. Deze groep muzikanten ondersteunt de Vossewakers tijdens de carnaval, maar hebben ook verschillende optredens voor en na het carnavalseizoen.

Bloaskapel Pardoes (Zwolle)

Is een gezellige club, op het moment bestaande uit drieëntwintig leden. Mede door de grote verscheidenheid aan leeftijden van de leden van de kapel is de sfeer erg gezellig. Het repertoire bevat muziek van alle windrichtingen. Van Andre Hazes tot de Beatles en van Abba tot Jan Smit.

James Overlast (Duiven)

Omdat er in 1991 in Duiven geen dweilorkest beschikbaar was, zijn ze het in 1992 maar zelf gaan doen. Wat toen begon met vier personen is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig dweilorkest. Nog steeds draait het om fun, feest, en natuurlijk muziek.

Blauw´n Moandag Kapel

BMK uit Oldenzaal heeft in het afgelopen carnavalsjaar haar 22-jarig jubileum gevierd.

Belleblaozers (Oisterwijk)

‘Wij zijn De BelleBlaozers uit Oisterwijk en zijn een Kei Gaaf dweilorkestje’, vermeldt de website van dit orkest. Natuurlijk spelen ze ook buiten de carnaval om en hebben dan ook al diverse optredens verzorgd.

Spuugzat (Zaltbommel)

Is de gezelligste blaaskapel van Mispelgat (Zaltbommel) en omstreken, en bestaat inmiddels al meer dan 11 jaar. Een jubileum dat ze natuurlijk niet zonder feestje voorbij hebben laten gaan. Spuugzat is zelfs bekend in Engeland, wat geheel te danken is aan het succes van het bezoek aan Burnham on Sea.

Kapel Decibel (Ede)

Kapel Decibel is voor de negentiende keer organisator van Ede Dweilstad en bij de meesten bekend van optredens in Ede en omgeving.

Sponsoring:

SBE Stichting Binnenstadsmanagement Ede; VAG Autobedrijf de Jong - Ede; Kantoor- en Bedrijfsmeubelen van de Scheur Ede - Apeldoorn; Nieuwsblad Ede Stad; Autobedrijf G. Braber BV - Ede; Horecavereniging Museumplein Ede; Muziekvereniging De Harmonie Ede; Van de Berg Installateurs – Ede; Super de Boer Bellestein; Cicom infra BV - Pbv - Projectmanagment / ; ROB Buitenruimte Realisatie/Ondersteuning/R & W Tractiebatterijen – Ede.

Begeleiding: Bar – Café Kaketoe; Lunch- & Coffee corner De Gulle Gaper; Lunch- & Coffee room Panini; Evenementencatering t’Pakhuis – De Klomp; Grand Café Marnix; Café-Restaurant Mr. Bojangles.

Meerdere keren per jaar te zien in ‘’t Edese’: De organiserende Kapel Decibel.

Vijftien orkesten met repertoire van Hazes tot The Beatles, en van Abba tot Jan Smit

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie