Gal danst in bomvolle Kralingse piste naar zege in Kür

Nieuws

HARSKAMP - ROTTERDAM (KNHS) - In de Kür op muziek op zaterdagavond was de zege van Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas overtuigend. Maar het belangrijkste nieuws was toch dat de tweede plek niet was weggelegd voor de onbetwiste keizerin van de Kür, Anky van Grunsven (Erp) met IPS Salinero, maar voor Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise.

Het ruiterstadion in het Kralingse bos puilde uit. Meer mensen konden er echt niet in en allen zagen één van de allerbeste wedstrijden die er ooit is verreden in de discipline dressuur. Drie Nederlandse toppers die in de Kür royaal boven de 80% scoorden en daarmee vol vertrouwen richting EK in het Engelse Windsor kunnen werken.

Harskamper Edward Gal en zijn zwarte parel Moorlands Totilas waren overtuigend. In de eerste onderdelen van zijn rit zette Gal direct de toon. De atletische zoon van Gribaldi swingde door de appuyementen. In de piaffe en in de passage bleven takt en regelmaat aanwezig en daarbij was het beeld ongelooflijk rustig. In de uitgestrekte draf op de A-C lijn, een onderdeel waarin Totilas het voorbeen ongelooflijk hoog opneemt en ruim naar voren wegzet en waarbij het beeld mooi gesloten blijft dankzij een sterk onderbrengend achterbeen, begon het publiek spontaan te applaudisseren. Ook in de zigzag bleef het beeld heel mooi.

En daarna kwamen de changementen om de twee en ineens ging het even mis. Deze changementen mislukten finaal. Op de volgende diagonaal trachtte Edward aan schadebeperking te doen door nogmaals de 'tweeërs' uit te voeren. Weer mislukten ze. Na afloop van de proef was Edward Gal nuchter.

Stralend

,,Jammer, maar niet meer dan dat. Je kunt en mag van een paard op deze jonge leeftijd (9) toch niet verwachten dat alles goed gaat? Ik denk aan alle mooie dingen die Totilas vanavond heeft laten zien en dat vind ik belangrijker", vertelde Gal, die wel een oorzaak wist voor de gemaakte fouten. ,,Totilas mist ervaring en ik merkte aan hem op het voorterrein dat hij het onprettig vond om als laatste starter daar alleen achter te blijven. Totilas mag dan vanaf de tribune een heel rustig en kalm paard lijken, maar onder mij voel ik de spanning komen en de explosie naderen. Die kwam dus ook, maar ik maal er niet om. Het is gewoon een kwestie van stilzitten en niets doen. Die spanning zal met het klimmen der jaren van mijn paard als vanzelf weg gaan vloeien", vertelde een van oor tot oor stralende Gal. Op de vraag wanneer we van deze combinatie een nieuwe Kür gaan zien met een hogere moeilijkheidsgraad was het antwoord kort en bondig. "Er zitten best veel moeilijke onderdelen in mijn Kür, maar omdat Totilas het zwaarste werk als licht ervaart ziet de Kür er ondanks de moeilijkheden zeer eenvoudig uit. Ik wil met deze Kür nog een jaar doorgaan, want ik weiger het risico te lopen nu een moeilijkere proef te gaan maken met als resultaat dat deze pas negenjarige atleet dat te moeilijk gaat vinden. Eerst dit paard nog een jaar laten rijpen", aldus Gal.

Het Nederlandse jurylid Wim Ernes had op het technisch vlak Edward Gal op de eerste plaats staan, maar artistiek op de derde. Daar stonden voor hem Imke en Anky samen op één. ,,Deze combinatie heeft op heel veel onderdelen erg veel over. Maar met de mislukte changementen om de twee kun je niet anders dan straffen", aldus Ernes.

Imke Schellekens-Bartels was heel erg ingenomen met haar tweede plek met Hunter Douglas Sunrise. ,,Ik heb er vaak van gedroomd ooit eens Anky te verslaan. Als dat dan gebeurt nadat je voor je eigen gevoel een hele goede rit hebt gereden dan is dat een droom die uitkomt! Ik heb met deze rit mijn persoonlijke record in de Kür met exact een vol procent verbeterd en dat maakte me duidelijk dat we weer op ons oude niveau terug zijn", aldus Schellekens.

In de passage scoorde IPS Salinero hoger, maar in de overgang van de uitgestrekte galop maakten beide combinaties een foutje. ,,Salinero is nog steeds in opbouw en we hebben duidelijk de weg omhoog te pakken", vertelde Anky van Grunsven. De ritten van Imke en Anky met elkaar vergelijken is 'heel goed' met 'heel goed' vergelijken. Misschien dat de harmonie in de Kür van Imke het dubbeltje in het Rotterdamse deed omvallen naar haar, maar over de benen had het dubbeltje ook richting Van Grunsven kunnen rollen.

De vierde Nederlander, Sander Marijnissen (Wijdewormer) met Moedwill (v. Goodwill), eindigde als vierde. Moedwil was nu beter door de rug dan in de Grand Prix, maar Marijnissen had met een fractie meer lef mogen rijden.

De Koningin zat in de ereloge, de schitterende muziek van Wibi Soerjadi klonk tweemaal en weerkaatste tegen de langzaam donkerder wordende bomen van het Kralingse bos. De changementen om de pas van Imke pasten exact op de muziek, Totilas piaffeerde en passageerde dat het een lust was. Anky wist dankzij de ontspanning in het lijf van Salinero de machtige bewegingen van dit paard optimaal te tonen. Drie scores ruim boven de 80% en dan praten over minieme kleine onderdeeltjes die nog verbeterd moeten worden om richting die 90% te gaan. Dat is de balans na een schitterende avond in het Rotterdamse, waarin duidelijk werd dat er voor Nederland kansen liggen op het komende EK in Windsor.

Uitslag Kür op muziek:

1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (v. Gribaldi) - 84.500%

2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 81.800%

3) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 83.450%

4) Sander Marijnissen (Wijdewormer) - Moedwill (v. Goodwill) - 74.600%

Bron: KNHS

advertentie