Vuig

Nieuws

Gemeen, laag, slecht, dat zijn de synoniemen die staan voor het minder bekende woord vuig. Je kunt die uitstekend plakken op de daden van sommige lieftallige inwoners die onze gemeente ‘rijk’ is. En dan druk ik mij nog heel voorzichtig uit. Als ik nog even de ernst van de zaak tot me door laat dringen, borrelen ook fraaie woorden boven als rapalje. Omdat de kans groot is dat degenen die het betreft dit niet snappen, zal ik het even uitleggen in meer begrijpelijke taal: ‘tuig van de richel’.

Ik vrees echter dat de boeven over wie ik nu schrijf totaal geen boodschap hebben aan deze gerechtvaardigde typering, waar ze zich diep voor moeten schamen. Het gaat namelijk om hen die stelen. Zij die zomaar een fiets meenemen, zomaar een auto openbreken, of zomaar een huis binnen sluipen en daar de boel plunderen. Het gebeurt ook in onze gemeente, dat weet u.

Vorige week nog vierden leerlingen van een school feest in een Edese horecagelegenheid, blij dat zij eindelijk het diploma op zak hebben. Een uitgelaten, vrolijke stemming dus. Hoe zuur is dan de domper als je na afloop merkt dat je goedgevulde portemonnee, waarvoor je keihard hebt gewerkt, is geplunderd. Het wordt hoog tijd dat zo’n gewetenloze schurk in elk geval aan de schandpaal wordt genageld. ‘Dief, je bent intens gemeen!’ Zo, dat lucht op.

En nu maar hopen dat de dader tot inkeer komt, al is dat vermoedelijk een zéér naïeve gedachte. Ik snap dat slachtoffers neiging krijgen het credo ‘oog om oog, tand om tand’ toe te passen. Maar dan word je zelf vuig. Dat doe je niet. Dat wil je niet. Klaar.

Freek Wolff

advertentie