Airborne Feelings verstrekt toeristisch aanbod

14 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE/RENKUM - De Airborne herdenking in Ede en Renkum krijgt dit jaar met de 65ste editie extra glans. Ede en Renkum bundelen hun krachten namelijk in Airborne Feelings. Een scala aan activiteiten op het gebied van cultuur en historie maakt deze herdenking tot een bijzondere gebeurtenis ,,Dit initiatief moet niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst zorgen voor een sterk en structureel aanbod voor Battlefieldtoeristen. Er is enorme interesse in de oorlogsgeschiedenis in deze regio", meldden wethouder Kremers (Ede) en Van Uitert (Renkum) dinsdag bij de presentatie van het project. Deze vond plaats bij het Airbornemonument op de heide in Ede.

door Bert Oostrik

In Ede wordt in september een nieuw oorlogsmonument onthuld en op de Ginkelse Heide vinden meerdere droppingen plaats met 6 vliegtuigen en in totaal 1.000 parachutisten. In Oosterbeek wordt het vernieuwde Airborne Museum geopend en Wolfheze krijgt een nieuw glidermonument.

Airborne Feelings-vertegenwoordigers Van Seeters en Tirion meldden dat de inhoud van het initiatief gerelateerd is aan minstens één van de volgende onderwerpen: historie, defensie, en kunst: ,,En binnen het totale programma spelen innovatie, educatie en interactiviteit een belangrijke rol. Maar er is altijd een verbinding met het authentieke Airborne gegeven. Al deze activiteiten zijn of worden gebundeld onder de noemer 'Airborne Feelings'. Dit moet een meerwaarde opleveren ten op opzichte van de herdenkingen een bundeling en afstemming van inhoud en communicatie."

Versterking van de markt

Beide wethouders wezen erop dat Airborne Feelings ook de recreatief-toeristisch markt versterkt. ,,In de toekomst zal dat verder worden uitgebouwd. Bussen vol toeristen komen er deze kant op! Airborne Feelings is in die zin dan ook geen eigen bedenksel, maar we reageren op de vraag in de markt. Daar moet je wat mee doen. Bovendien profiteert iedereen, zo komt er ook een educatief programma voor de scholen. De organisatie wil in de toekomst zeker ook overleg met het geplande Nationaal Historisch Museum bij het Openluchtmuseum in Arnhem voor een eventuele nadere samenwerking. ,,De oorloghistorie ligt naast deze museumdeuren."

Regiocontract

Dit jaar is er al een concrete samenwerking tussen Ede en Renkum, wat resulteert in een goede onderlinge afstemming wat betreft programmering en communicatie. Airborne Feelings draagt met haar activiteiten bovendien bij aan het regiocontract 'Verdediging, Bevrijding & Vrijheid' een samenwerkingsverband tussen Ede, Renkum, Rhenen en Wageningen. De organisatie wil niet alleen de relatie met de periode '40 - '45 in de toekomst vasthouden maar heeft ook de ambitie om een jaarlijks terugkerend evenement te worden dat na vijf jaar landelijke bekendheid heeft.

De voorbereidingen voor alle activiteiten zijn in volle gang en regelmatig sluiten nog instellingen met activiteiten zich aan. Voor het actuele overzicht zie vanaf 21 juli www.airbornefeelings.nl

Op de foto: 1)Het Airborne Feelings presentatie-team gaf op avontuurlijk-authentieke wijze de aftrap van het project. 2)De presentatie vond plaats bij het Airborne-monument op de Ginkelse heide. 3)Tevens werd de nieuwe Airborne Feelings tom-pouce gepresenteerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie