'Dit is echt een geweldige ervaring'

Nieuws

EDE - De korte speelfilm 'Wat is daarop uw antwoord' beleefde donderdagavond zijn première in Cinemec. Het is een film van vier jonge filmmakers die met deze prent hopen naam te maken en prijzen of eervolle vermeldingen in de wacht te slepen op internationale en nationale filmfestivals. ,,Heel bijzonder", zo omschrijft de Veenendaalse producer Ferry Gerritsen zijn ervaringen.

door Henriet Vink

Met het werk als producer is Gerritsen niet onbekend, maar dat betreft vooral tv-werk en een korte speelfilm in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor die laatste film werkte hij ook al samen met regisseur Bas van Teylingen, cameraman Bernard Aussems (Hilversum) en collega producent Rico Sohilait (Barneveld), het trio waarmee hij nu ook tekende voor 'Wat is daarop uw antwoord'. ,,Omdat ik geen filmacademie of HKU gedaan heb is het lastig binnen komen en kom je als filmmaker op de reservebank terecht, terwijl je in de spits wilt staan. Met deze film willen wij ons bewijzen", stelt Wageninger Van Teylingen.

De mannen zijn trots op het eindresultaat, waarvan al dvd's verstuurd zijn naar nationale en internationale filmfestivals. In het Zweedse Uppsala is de film al door de voorronde. Van Teylingen ziet in Joost van Ginkel een voorbeeld: ,,Hij heeft ook geen filmacademie gedaan, maar zijn korte film 'Zand' haalde wel het aansprekende filmfestival van Venetië. Heel filmmakend Nederland viel toen over elkaar heen, hoe hebben wij hem kunnen missen. Dat willen wij ook."

Verbazing en gelach

De reacties die het kwartet donderdagavond kreeg na de vertoning van 'Wat is daarop uw antwoord' smaakt dan ook naar meer, is Gerritsen enthousiast: ,,Normaal heb ik geen direct contact met mijn publiek, omdat ik vooral televisiewerk doe. Als het dan getoond wordt, zit ik vaak alleen op de bank. Nu hoorde ik de verbazing en het gelach in de zaal. Heel bijzonder en met de positieve reacties achteraf ben ik echt heel blij."

Die verbazing in de zaal was vooral te merken tijdens de slotscenes van de film. Bij het lezen van de omschrijving van het verhaal lijkt het duidelijk hoe het zal eindigen, maar toch was het slot anders. Het kwartet en scenarioschrijfster Rosan Dieho zorgen daarmee voor een grote verrassing: ,,Prachtig om te ervaren dat mensen lachen op de momenten dat je wil dat ze lachen en dat ze verbaasd zijn als ze verbaasd moeten zijn. Het doet me echt wel wat dat al deze mensen naar mijn film willen kijken en dan zo reageren. Ik moest echt wel even een traantje weg slikken", bekent Van Teylingen.

Onder de ongeveer tweehonderd bezoekers was een groot aantal Veenendalers. Voor hen toonde de film een aantal herkenbare plekken met discotheek Temptation en juwelier Geluk. Ook kwam het Barneveldse kasteel De Schaffelaar voorbij. Ook dat leverde momenten van herkenning op en na afloop een groot applaus voor de filmmakers. Het bijzondere aan de prent is overigens dat meer dan vijftig mensen belangeloos meewerkten aan de productie, onder wie ook de acteurs Martijn Hillenius, Viviënne van den Assem, Pim Veth, Guy Clemens en Miro Kloosterman. Daarnaast stelde Roel van Velzen zijn 'Love Song' beschikbaar voor de aftiteling. ,,Bijzonder dat zoveel mensen mee willen werken en dat we zijn nummer mogen gebruiken. Echt heel tof", knikt Gerritsen.

Sweet revenge

,,Dit is een bescheiden droom die waarheid wordt, maar toch ook een beetje gemengde gevoelens", stelt Van Teylingen. ,,Van veel mensen hoorden we dat de film wel langer had mogen duren. Maar een goede film kost veel geld en dat is vaak de bottleneck. Als je alleen al ziet hoeveel mensen hier op de aftiteling staan, kan je nagaan hoeveel mensen betrokken zijn bij een lange speelfilm. Je kunt het niet alleen doen, daarom is het ook zo super dat nu zoveel mensen welwillend waren. We hebben ongeveer 60.000 euro aan diensten gesponsord gekregen. Het is geweldig dat deze mensen in ons geloven, het is toch een soort sweet revenge."

Tegelijkertijd erkennen Gerritsen en Van Teylingen dat juist de reactie dat de film langer had mogen duren het mooiste compliment is dat ze had kunnen krijgen. ,,Dit is echt een geweldige ervaring, het smaakt naar meer. IJzig was het koude voorgerecht, dit het warme. Nu is het tijd voor het hoofdgerecht."

Op de eerste foto staan Ferry Gerritsen, Bas van Teylingen, Rico Sohilait en Bernard Aussems van links naar rechts.

advertentie