Nieuwe vloerverwarming kerk

Nieuws

EDE - Voor de eerste keer werden er de afgelopen twee zondagen geen diensten gehouden in de Oude Kerk aan de Grotestraat 58, omdat de vloerverwarming aan vernieuwing toe is. De leden houden nu tijdelijk vier á vijf maanden lang diensten in de Bethelkerk in Ede-Zuid, ook onderdeel van de Hervormde Gemeente Ede.

De huidige vloerverwarming stamt al uit het jaar 1965. ,,In die tijd werd de kerk gerestaureerd en is de vloerverwarming aangelegd. We merkten de laatste jaren dat de installatie water verloor, maar we konden geen lek vinden. De pompen zijn vernieuwd, maar er liggen ijzeren leidingen. Die gaan roesten en worden poreus. Nu willen we dat in één keer vernieuwen’’, licht koster D. van Holland toe. De schatting is dat aanleg van een nieuwe vloerverwarming ongeveer 30.000 euro gaat kosten.

Stofvrij

Intussen is het interieur leeggehaald en zijn er voorzorgsmaatregelen genomen, zoals inpakken van het orgel, de preekstoel en de lampen om dit instrument en andere kostbare spullen stofvrij te houden. Er liggen nog tien á twaalf grafstenen in de vloer, die uiteraard behouden zullen blijven. Er wordt al drukt gewerkt om deze los te zagen met speciale apparatuur. De restanten van de graven zijn vroeger al opgegraven. Bovendien zit er asbest in de vloer dat ook veilig verwijderd moet worden.

Gehecht

,,Vooral ouderen zijn nogal gehecht aan de Oude Kerk, dus die vinden het wel jammer dat we er tijdelijk uit zijn’’, aldus Van Holland. Bovendien drukt de kostenpost uiteraard extra op de jaarlijkse bijdragen van de kerkleden.

De kerk vindt haar oorsprong omstreeks 1200 in een kleine stenen hallenkerk. Vermoedelijk heeft daarvoor op dezelfde plek een houten kerkje gestaan.

advertentie