DFVC: 'Verbaasd en teleurgesteld na afhaken van Ede'

23 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het eventueel afhaken van Ede als één van de sponsors van de Dutch Food Valley Classic hoeft geen grote consequenties te hebben voor de wielerronde zelf. Dat zegt secretaris Sander van den Berg van de organiserende stichting. Maar het stichtingsbestuur is wel uitermate verbaasd over de mededeling van burgemeester Cees van der Knaap van Ede dat zijn gemeente niet meer meedoet. En Van den Berg is ook teleurgesteld dat hij dat uit de krant heeft moeten vernemen. Barneveld en Wageningen beraden zich over voortzetting van de subsidie.

door Gerard van Wijk

De Edese burgemeester heeft zijn collega’s in de WERV en van Barneveld laten weten dat hij de 20.000 euro die Ede bijdraagt aan de semi-klassieker voortaan op een andere manier wil besteden. ,,Wielrennen is een mooie sport, maar de bijdrage staat niet in verhouding tot de uitstraling die het evenement voor Ede heeft. De renners komen en flitsen voorbij en dat is het dan”, aldus de woordvoerder van de burgemeester. Er gaat nog een brief naar het stichtingsbestuur waarin uitleg wordt gegeven van het besluit.

In navolging van Ede laat Rhenen desgevraagd weten dat als Ede geen subsidie meer geeft, Rhenen zal volgen. ,,Als één van de andere gemeenten stopt, dan wij ook. Dat is het standpunt. Onze bijdrage van 3.500 euro is gerelateerd aan het aantal inwoners”, zegt de woordvoerder van burgemeester Joost van Oostrum, zelf een verdienstelijk amateur wielrenner.

Afspraak: vier jaar

Het Veenendaalse college is een warm voorstander van de wielerronde, die tot voor kort nog als Veenendaal-Veenendaal door het leven ging. De gemeente draagt 25.000 euro bij. ,,Hierover is het laatste woord nog niet gesproken”, zegt wethouder Wim van Maanen in navolging van het stichtingsbestuur. ,,Ik wil Ede er wel aan herinneren dat wij een afspraak binnen de WERV hebben gemaakt om de wielerronde voor vier jaar financieel te ondersteunen en daarvan zijn nu drie jaar verlopen. Ede zal in ieder geval in 2010 nog mee moeten doen.”

In Veenendaal waren nogal wat mensen die de naamsverandering van Veenendaal-Veenendaal in Dutch Food Valley Classic niet fraai vonden. ,,Maar wij als college hebben er geen probleem mee omdat de gedachte bij alle deelnemende gemeenten was om deze regio economisch en recreatief op de kaart te zetten.” Van Maanen begrijpt niet waarom deze achterliggende gedachte ineens verlaten zou worden.

Geen wanklank

Namens het stichtingsbestuur zegt Van den Berg dat vanuit de werkgroep die de ronde heeft begeleid en waarin de deelnemende gemeenten zitting hadden, nooit enige wanklank is gehoord. De ronde is op verzoek naar de zaterdag verplaatst en voor de gemeenten waren er meer mogelijkheden om aan te haken met activiteiten. Na de zomer volgt een evaluatie, dat was al afgesproken. ,,Wij gaan zeker nog met Ede om de tafel zitten”, aldus Van den Berg.

Hij brengt in herinnering dat Barneveld de start heeft binnengehaald van de dit jaar gehouden ronde en dat daar grote tevredenheid is over de manier waarop dat is gegaan. Veenendaal, waar de finish altijd is en ook de start was, werkte hier aan mee. Zo kan gerouleerd worden en dat geeft gemeenten meer mogelijkheden dan alleen ‘zien komen en voorbij flitsen’. Ede heeft zich in de werkgroep laks opgesteld, zou geconcludeerd kunnen worden. Maar die uitspraak wil Van den Berg niet voor zijn rekening nemen.

Gedachten wisselen

De gemeente Barneveld besloot in 2007 om drie jaar achtereen 10.000 euro subsidie te geven aan de wielerronde. ,,Over een eventueel vervolg vanaf 2010 moeten we nog met de gemeenteraad van gedachten wisselen'', zegt wethouder Gerard van den Hengel.

Hij wijst erop dat het subsidiebesluit door de vijf gemeenten in 2007 is genomen onder voorzitterschap van de toenmalige Edese burgemeester Roel Robbertsen. ,,Met als gezamenlijk doel de Food Valley op de kaart te zetten.''

Van den Hengel wil verder geen waardeoordeel geven over het standpunt van Ede. ,,Het is beter om na de vakantie samen nog eens om de tafel te gaan zitten. Persoonlijk vind ik wel dat er veel kansen liggen, wij hebben goede ervaringen. En de start in Barneveld in mei dit jaar was een erg mooi evenement.''

De gemeente Wageningen (bijdrage: 6.500 euro) beraadt zich net als Barneveld op voortzetting van de subsidie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie