Reebokken zitten weer 'achter de vrouwen aan'

24 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het is weer bronsttijd voor de reeën. Heeft zijn grote broer het edelhert de bronsttijd in het najaar, de reebok heeft dat nu. Deze paartijd vindt plaats zo tussen juli en augustus. Dan zitten de bokken weer achter de reegeiten aan.

,,Uren achtereen drijft (jaagt) de bok de geit achterna, want zij geeft zich niet zomaar gewonnen. Soms tot op het laatst draaien ze rondjes, die de vorm van een acht hebben. Dat is vaak het sein voor de bok, dat hij even mag uitrusten achter op de geit en tegelijkertijd ervoor moet zorgen dat we volgend jaar weer eekalfjes in het hoge gras tegenkomen'', legt Louis Fraanje van de Stichting Jac Gazenbeek uit.

Hij verklaart dat het over de gehele linie genomen goed gaat met de reeën. In heel Nederland lopen meer dan 60.000 reeën rond. ,,Meer nog dan het edelhert, kunnen reeën zich in een relatief klein gebied handhaven.''

Natuurliefhebber Louis Fraanje kreeg een reebok in het vizier die letterlijk de tong uit de bek liet hangen van vermoeidheid. ,,Of stak hij de tong uit naar de fotograaf?'' vraagt de Lunteraan af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie