Transporteurs willen drie rijstroken A12 tot 'Grijsoord'

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn tevreden dat minister Eurlings voorstander is van een permanente verbreding van de A12 tussen Ede en het knooppunt Grijsoord. In een brief aan de Eerste Kamer geeft hij aan dat de A12 tussen Ede en het knooppunt Grijsoord (aansluiting A12 op A50 richting Nijmegen) dient te worden verbreed van twee keer twee naar drie keer drie permanente rijstroken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het traject voorzien zou worden van spitsstroken, maar uit modelberekeningen blijkt volgens de twee organisaties dat de spitsstroken continu in gebruik zouden zijn. EVO en TLN zijn dan ook positief over het gewijzigde standpunt en pleiten ervoor snel te starten met de aanleg van de rijstroken.

Een permanente verbreding van een snelweg zou ten opzichte van de aanleg van spitsstroken een aantal voordelen hebben. Spitsstroken kunnen bijvoorbeeld niet worden opengesteld bij slechte weersomstandigheden zoals mist en ten tijde van openstelling wordt de maximum snelheid verlaagd. Bovendien zijn spitsstroken na openstelling duurder omdat ze continu bewaakt moeten worden met camera’s en voorzien moeten zijn van verlichting. Dit alles is niet nodig bij een permanente verbreding.

Flessenhalzen

In april dit jaar werden op het weggedeelte tussen Veenendaal en Ede plusstroken in gebruik genomen. Daardoor dreigen bij Ede en Veenendaal twee flessenhalzen te ontstaan op de plaatsen waar de weg overgaat van twee keer drie naar twee keer twee rijstroken. Een snelle start van de werkzaamheden is volgens EVO en TLN dan ook noodzakelijk en het stimuleert bovendien de economie.

EVO is de toonaangevende belangenbehartiger van 30.000 verladers, ontvangers en eigen vervoerders in handel, bouw, industrie, agrarische sector en zakelijke dienstverlening. Gericht op continuïteit en rendementsverbetering door het bevorderen van bereikbaarheid, doelmatig beheer van goederenstromen en bedrijfsverkeer van personen. TLN is dé ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer over de weg en de logistieke dienstverlening.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie