'Re-bike': werkzoekenden knappen oude fietsen op

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur presenteert het project 'Re-bike' (vrij vertaald: nogmaals een fiets), waarbij werkzoekenden oude fietsen opknappen die vervolgens worden verkocht. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ede en stichting Voorwerk. Laatstgenoemde organisatie is in 2007 opgericht om instroom van personen in de uitkering te beperken en uitstroom te vergroten.

De gemeente Ede beheert jaarlijks ongeveer 2500 fietsen, waarbij het gaat om tweewielers die in diverse staat zijn: van zeer goede fietsen tot enkel oud ijzer. De lokale overheidsorganisatie is wettelijk verplicht al deze eigendommen, hoe ze er ook uitzien en bijstaan, op een correcte manier te behandelen. Dergelijk fietsen komen bij de gemeente in beheer door: melding van burgers, inbeslagname door de politie, de politie als 'gestolen' aangemerkte fietsen en het verwijderen van fietsen in de openbare ruimte die niet voldoen aan de plaatselijke verordening.

Tot nu toe worden deze fietsen verkocht aan een opkoper, wanneer de rechtmatige eigenaar zich na drie maanden nog niet heeft gemeld. In het project is het de bedoeling dat 'Voorwerk' de fietsen eerst op bruikbaarheid selecteert, waarna zij de vervoersmiddelen opknappen en verkopen. Zo kan de organisatie haar klanten en medewerkers een breed scale aan werkzaamheden bieden om arbeidsvaardigheden op te doen.

Doorstroombaan

De inzet van personen bij Re-bike is van tijdelijke aard. Deelnemers worden ingezet met behoud van uitkering of in een doorstroombaan (grootste deel). Uitstroom naar reguliere arbeid buiten Voorwerk is en blijft het doel. Naast een intensieve begeleiding, wordt de mensen ook begeleid op de werkplek.

De huidige opslagplaats van fietsen waar het hier om gaat is aan de Slingerboslaan. Voor Re-bike is ruimte nodig voor ongeveer 2000 fietsen, waarvoor Voorwerk ruimte huurt bij het station, waarvanuit ook de klussenservice kan werken. Voorwerk heeft verder een kantoor in het Horaplantsoen en een servicepunt in winkelcentrum De Lindenhorst (in de wijk Veldhuizen).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie