Enkaterrein op de kaart gezet

12 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Dat houdt volgens De Jong in, dat meegedacht wordt wat gegeven de huidige omstandigheden geschikt is om op het Enkaterrein tijdens de Open Monumentendag te organiseren. ,,Er wordt nog steeds gesaneerd. Op die dag vindt de eerste openstelling van het poortgebouw voor een groot publiek plaats. Dat loopt een beetje vooruit op een informatiecentrum, dat we daar gaan huisvesten. In 2010 verwachten wij met de verkoop van de nieuw te bouwen woningen op het terrein te kunnen beginnen.”

Wens Open Monumenten Dag vervuld EDE - Het thema van Open Monumentendag 2009 op zaterdag 12 september is: ‘Op de kaart’. Een goede gelegenheid, zo vindt ook Kees Heitink, voorzitter van de Edese comité Open Monumentendag, om het Enkaterrein opnieuw op de kaart te zetten. Iets wat het comité al lang wilde. En iets wat nu dan eindelijk werkelijkheid wordt. ,,AM en ASR Vastgoed stellen het terrein en de gebouwen graag beschikbaar. En we helpen een beetje mee met de organisatie,” zegt Dick de Jong van Enka Brandaris.

door Jan de Boer

Tijdens Open Monumentendag kan iedereen kennis maken met tachtig jaar geschiedenis van Enka in Ede. ,,En we richten de blik uiteraard vooruit naar wat de toekomst gaat brengen.” Op die dag zijn er ook leden van de Enka reünievereniging aanwezig, die de rondleidingen op het terrein zullen verzorgen. Dat gebeurt vanuit het poortgebouw, de vroegere directiehal. ,,Die mensen zorgen voor de inhoudelijke uitvoering van de historie van de Enka. Zij kennen precies de geschiedenis van de fabriek en van de gebouwen.”

,,De Enka reünievereniging biedt ook de gelegenheid om te kijken en te luisteren naar unieke filmbeelden en fotomateriaal. De grote werkzaamheden voor wat betreft van de sloop van de gebouwen zijn bij klaar”, aldus De Jong. Dat geldt evenzeer voor het onderzoek naar de grondwatersanering. Ook is er een onderzoek geweest naar explosieven. ,,Dat onderzoek is nagenoeg afgerond. En daardoor kan een groot gedeelte van het terrein toegankelijk worden gemaakt. Je kunt iedereen niet zo maar rond laten lopen. Open Monumentendag vonden wij een mooi moment om de aftrap te laten zijn voor een blik op het verleden en op blik op de toekomst.”

Op 12 september beginnen de vrijwilligers van de Enka reünieverenging met rondleidingen over het terrein, weet ook Kees Heitink. De rondleidingen duren drie kwartier. En starten om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Het aantal plaatsen voor de rondleidingen is in verband met de veiligheidsvoorschriften op het Enka-terrein beperkt tot 225 plaatsen. Wie mee wil dient zich van tevoren aan te melden.

Dat aanmelden kan vanaf 17 augustus 2009 alleen bij Ditters Makelaars, Van de Bunt NVM Makelaars en Verhage Van Grootheest Makelaardij. De kaarten kunnen alleen persoonlijk worden opgehaald. Per persoon zijn er maximaal vier kaarten. Tijdens Open Monumentendag is het poortgebouw voor iedereen zonder kaart voor een rondleiding open. Voor iedere bezoeker is er een speciaal voor deze dag samengestelde korte geschiedenis van Enka.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie