Start singer-songwriters podium

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Edenaar James Ruchtie start in de maand september of oktober onder de naam V.R. Ede een live poppodium singer-songwriters. Het grote voorbeeld voor hem is poppodium Vera in Groningen, waar het podium een magische aantrekkingskracht heeft voor veel muzikanten. Dat podium wil hij één keer in de maand, op een donderdag van 21.00 tot 23.00 uur, gaan houden bij grandcafé Marnix in Ede. ,,Het moet een ander publiek zijn dan dat een biertje drinkt, graag met elkaar praat en de muziek als achtergrond beschouwt. Dat werkt niet. Het moet om de muziek gaan,” zegt Ruchtie.

door Jan de Boer

Er was volgens James Ruchtie binnen Ede al lang een vraag naar een permanent podium voor singer-songwriters. Munich Records en Continental Records waren ook enthousiast om mee te werken aan het Edese poppodium. Zo wordt het programma iedere keer ook in het blad Heaven vermeld. Karin en Yvonne Wijnen van het grandcafé in de Achterdoelen waren enthousiast toen de Edenaar met het idee van het poppodium kwam. De namen van wie er op gaan treden wil hij nu nog niet geven. ,,Dat is geen probleem. Ik heb al heel veel toezeggingen van mensen die willen optreden.”

De opzet van James Ruchtie in de programmering is uiteindelijk te komen tot een optreden van lokaal talent in het eerste halfuur van het poppodium. ,,In het tweede half uur regionaal talent, het derde half uur nationaal talent en in het vierde half uur een internationaal talent. Iedere avond dus vier optredens. Bij succes van het live poppodium gaan we eventueel verkassen naar Cultura, waar men een grotere zaal heeft.”

De entree is bij live poppodium V.R. Ede is gratis. Na overleg met de plaatselijke brandweer, is er in de ruimte van grandcafé Marnix plek voor 135 mensen. ,,De artiesten komen overal vandaan.” Volgens Ruchtie is de ambiance voor een singer-songwriters podium heel belangrijk. ,,Het moet een huiskamersfeer hebben. Het moet niet zo massaal zijn.”

Een singer-songwriter is overigens iemand, die in principe alleen optreedt met gitaar of piano, legt James Ruchtie uit. ,,Maar vaak worden zij ondersteunt door een eigen band.” De Edenaar hoort alleen maar positieve reacties over zijn plannen. ,,Het grappige is dat iedereen heel enthousiast is. “

V.R. Ede wordt iets heel anders dan cultureel café Dante, waar James Ruchtie ook actief is. De twee worden geen concurrenten van elkaar, benadrukt hij. Ook in Ede zijn er volgens Ruchtie genoeg talenten om mee te doen aan het singer-songwriters podium. ,,Ik heb Chris Moes, die in Ede allerlei talentenjachten organiseert, gevraagd om zich in te zetten voor lokaal talent. Een singer-songwriter moet wel personality hebben.”

Aanmelden voor V.R. Ede poppodium singer/songwriters kan met demomateriaal via jamesway@tele2.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie