Leger des Heils moet op zoek naar andere locatie in Ede

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

In een uitgebreide memo lichtte wethouder Simon van de Pol de stand van zaken toe. Andere opties waren volgens hem medewerking verlenen aan het oorspronkelijke bouwplan met vier appartementen. En verder de gronduitgifte te beperken tot het bebouwbaar oppervlak, waarbij de gemeente Ede zorgt voor de inrichting van het resterende terrein, inclusief de aanleg van ongeveer twintig parkeerplaatsen, die dan een openbaar karakter zouden krijgen.

‘Met positieve energie andere plek zoeken’ EDE - Drie jaar lang zijn de gemeente Ede en het Leger des Heils bezig geweest om een nieuw centrum aan de Van Heutszlaan te realiseren. De komst daar leverde zestig bezwaarschriften op. De commissie Ruimtelijke Ordening stelde dinsdagavond in grote meerderheid vast, dat de locatie aan de Van Heutszlaan voor het Leger niet haalbaar is. En dat er samen naar een nieuwe locatie moet worden gezocht.

door Jan de Boer

Deze laatste optie had de voorkeur van Piet Plug (ChristenUnie) en Frans van Os (fractie Van Os). Koos van Boven (GemeenteBelangen) vond het wijs om terug te komen op een eerder ingenomen standpunt. Hij verwees hierbij naar de realisatie van de moskee in de Peppelensteeg, die in zijn ogen uiteindelijk op deze juiste locatie was gekomen. Te hopen valt wel dat het Leger niet met een vergelijkbare lijdensweg te maken zal krijgen.

Ook Bert Komdeur (CDA) vond de komst van het gebouw van het Leger des Heils aan de Van Heutszlaan niet goed. Volgens hem werd het op die plek een te massaal gebouw. De CDA’ er wees op de mogelijkheden op het leegkomen van kerkgebouwen in de gemeente Ede. Iets wat eventueel ook een oplossing zou kunnen zijn. Ook gaf hij aan dat het Soma-terrein soelaas zou kunnen bieden voor het Leger des Heils. Iets wat Ben Kolster (VVD) ook zag zitten.

Marije Eleveld (PvdA) zei dat er zo snel mogelijk een andere locatie voor het Leger moet worden gevonden. ,,Laat het geen moskeeprocedure worden.” Verder vond zij dat de gemeente meteen moet bekijken wat er wel mogelijk is op de locatie aan de Van Heutszlaan. Piet Plug (ChristenUnie) vond dat als het bestemmingsplan een gebouw voor het Leger des Heils aan de Van Heutszlaan mogelijk maakt, dat dat gebouw er daar ook moet komen.

Wethouder Van de Pol meende dat het Soma-terrein een goede optie voor het Leger des Heils is. Alleen zag hij daar moeilijkheden, omdat de gemeente niet de eigenaar is van deze gronden. ,,Wij zullen kijken of het daar kan.” Volgens CDA’ er Komdeur is dat in feite heel simpel. ,,Al zijn wij geen eigenaar, we moeten wel de nieuwe bestemming van de gronden van het Soma-terrein vaststellen.” Met een positieve energie wil de Edese wethouder aan de slag gaan voor een nieuwe plek voor het Leger. ,,Misschien komt er wel een geschikt kerkgebouw beschikbaar.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie