Soulfreak Wijnsouw: ,,I Did It My Way”

Nieuws

In de zeventiger jaren was de jeugd soul of blues. Wie soul was droeg een broek met wijde pijpen. En wie blues was droeg een broek met nauwe pijpen. ,,Ik was ook een beetje een buitenbeentje, omdat ik nooit spijkerbroeken aan had. Ik droeg altijd van die Terlenka broeken met wijde pijpen. En van die zwarte schoenen met hoge hakken. Dat was helemaal super. Ik ging al toen ik vijftien jaar was op dansles bij Van Eck aan de Sportlaan. Op Motownmuziek kon je ook heel goed dansen. Toen je de tijd van de brommers kreeg, had ik een Puch met een eitankje en een hoog stuur. Dat paste eigenlijk niet bij de soul. Die buikschuivers vond ik helemaal niks.”

EDE - ,,Vroeger was ik een ontzettende soulfreak, de muziek van platenmaatschappij Tamla Motown. Dat vond ik helemaal super. Dan moet je denken aan Temptations en Tavares.” Woorden van Guus Wijnsouw van Wings Events, die als jongentje van een jaar of tien in het Italiaanse Ventimiglia de muziek van The Four Tops (onder meer andere Reach Out, I’ll Be There) hoorde. Voor hem reden om bij terugkeer in Nederland meteen een plaat van deze groep te kopen. ,,Dat was mijn eerste elpee. Ik heb die plaat nog voor de geest met vier koppen erop. Ik heb al mijn platen aan een vriend van mijn dochter Joyce gegeven. En die draait af en toe op vinyl in Substitute. Met die platen deed ik zelf niets meer.” door Jan de Boer

Later begon Guus Wijnsouw zicht te interesseren voor eerdere muziek dan de soulmuziek. ,,Je had in die tijd dat je of voor The Beatles of voor The Rolling Stones was. Ik ben toen The Beatles heel erg gaan waarderen. The Stones vond ook heel erg goed. Alleen van The Beatles heb ik heel veel gekocht, maar van The Stones bijna niets. ‘Help’ is mijn favoriete nummer van The Beatles. Het is ook een lekker nummer om mee te zingen.”

Na het concert voor Bangla Desh in het begin van de zeventiger jaren begon Guus Wijnsouw zich ook in ex-Beatle George Harrison te interesseren. ,,De muziek van hem vind ik super, een beetje ondergewaardeerd. Ik hoorde het door Billy Preston gezongen nummer ‘That’s The Way God Planned It’ tijdens het concert voor Bangla Desh. Toen ik hoorde dat George Harrison het allemaal had georganiseerd, ben ik me in hem gaan verdiepen. The Beatles kende ik toen al, ja.”

Ook kocht Guus Wijnsouw vroeger veel muziek van Elvis Presley. Afhankelijk van zijn stemming , kiest hij zijn muziek. ,,Alle elektronische shit van de jaren negentig vind ik helemaal niets. Dat is een slechte periode geweest. Nu vind ik Anouk heel goed. Ook Marco Borsato. Ik neig nu een beetje naar de Nederlandse muziek. Dat komt omdat ik met vel Nederlandse artiesten werk. Feestmuziek vind ik ook heel leuk.”

De muziekkeuze van Guus Wijnsouw is heel divers. ,,Maar de zeventiger en de tachtiger jarenmuziek is mijn muziek. De tijd waarin je opgroeit is absoluut bepalend voor je muziekkeuze. En ik moet zeggen dat de zestiger, zeventiger en tachtigerjarenmuziek tijdloze muziek is. Pak een nummer als ‘A Wider Shade Of Pale’ of ‘Conquistador’ van Procol Harum. Die nummers blijven. Ik zou geen nummer uit de negentiger jaren kunnen verzinnen.”

Eén nummer springt er voor de Edenaar bovenuit. En dat is ‘My Way’, van oorsprong een lied van Frank Sinatra.,,Ik kan niet zingen, maar dat nummer heb ik ooit gezongen op mijn bruiloft. Tachtigduizend mensen hebben het al gezongen. Als ik één nummer mag kiezen is het ‘My Way’. Want ik deed het op mijn eigen manier. Vorig jaar waren we vijfentwintig jaar getrouwd. Toen heb ik het lied ook weer gezongen. Dat is een nummer van ‘ik heb het op mijn manier gedaan’. Ondanks wat men ook zegt en ook doet. Het is natuurlijk een zeiknummer. Maar toch vind ik het ook een heel mooi nummer. De muziek van Queen vind ik verder ook mooi. Maar op z’n tijd kan ik genieten van AC/DC. En naar de muziek van Dire Straits kan ik ook lekker luisteren.”

advertentie