Volle bak bij opening schaakseizoen De Cirkel

Nieuws

EDE - Schaakvereniging De Cirkel startte dinsdagavond het nieuwe schaakseizoen. Het was met maar liefst veertig schakers (dertien spelers ontbraken nog om diverse redenen) volle bak. Daaronder de nieuwelingen Lucas de Vries, Milko van Golberdinge, Jelle Bottema en terug van 'even' weggeweest Benjamin ten Holte, die zich meteen 'thuis' voelden. In zo'n eerste ronde is het een kwestie van aftasten of de grote vorm al aanwezig is. Daarnaast probeert de wedstrijdleider zo snel mogelijk tot een competitiestand te komen die 'recht' doet aan de individuele krachtsverschillen. Dat bekende dat de ranglijst in tweeën was geknipt en de bovenste helft de strijd tegen het tweede deel van de ranglijst aanbond. Het was weer een genot te zien dat de minder ingeschaalde speler de sterker geachte schaker het vuur aan de schenen legde.

Jeugdspelers

De voor het eerst bij de senioren uitkomende jeugdspelers Lucas de Vries en Milko van Golberdinge (beiden 12 jaar) trokken de meeste aandacht. Een Siciliaan die op het scherpst van de snede werd uitgevochten. Zowel Milko als Lucas lieten zien aanwinsten te zijn met een verrassend hoog spelniveau. Van Golberdinge nam aanvankelijk het initiatief. In de overgang naar het middenspel werden de 'zware' stukken geruild. Hoewel De Vries onder druk kwam te staan, vond hij aanvankelijk de goede zetten. In een uiteindelijk vrijwel gelijkwaardig eindspel verzuimde Lucas de remise weg te bewandelen. Milko profiteerde met krachtige zetten. Loperverlies leidde uiteindelijk de nederlaag van Lucas de Vries in. De heren analyseerde na afloop de partij als 'grote' kerels. Feilloos werd aangegeven waar het sterker had gekunnen dan wel gemoeten.

Toch was er in huize De Vries nog aanleiding tot enige vreugde. Clubkampioen Carel de Vries kreeg van Tom Smit behoorlijke tegenstand. Deze plaatste een pionoffer wat op het oog kansrijk leek. Hierna liet De Vries echter zijn klasse zien. Een opgerukte toren van Smit werd ingesloten waarna het eindspel technisch naar winst werd gespeeld. Smit behoefde zich echter niet te schamen voor deze nederlaag. Zijn avontuurlijke spel geeft voldoende houvast voor het vervolg van dit het komende seizoen.

Verrassingen

Dat op papier minder ingeschaalde spelers voor verrassingen kunnen zorgen werd in de eerste speelronde snel duidelijk. Remy Mouthaan: ,,Ik zag de indeling. Ik zei tegen mijn vrouw dat ik ben zo weer 'thuis' zou zijn. Dat laatste klopte, maar wel met een sterke remise op zak tegen de sterke Hans van de Weteringh. ,,Daar mocht ik het meest blij mee zijn. Remy was iets te snel tevreden met deze uitslag. Hij heeft erg sterk gespeeld", oordeelde de realistische Van de Weteringh.

Ook Bé Eshuis kwam goed uit de startblokken. Hij hield titelpretendent Peter van der Wijngaart keurig in bedwang. Een 'plusremise' was zijn verdiende loon. Ben Zee beukte tevergeefs op de door Dick Wenning opgetrokken stelling. Wenning weerlegde met sterk spel de aanvalsgolven. De logische remise uitslag was voor Zee niet te vermijden.

Filosofisch

De van Veenendaal afkomstige Jelle Bottema was als laatste klaar. Zijn opponent Cees Hoek bleek een taaie tegenstander. In het eindspel bleek de overmacht van Bottema hem echter te machtig. Beide zeventigers keken tevreden terug op een mooie schaakpartij. ,,Schaken is een mooie sport. We hebben ons weer uitstekend vermaakt in een prachtige ambiance. Dit zouden we voor geen 'goud' willen missen", aldus de nestors.

Dat ging ook op voor Benjamin ten Holte. Na twee jaar pakte hij de schaakhandschoen weer op. Slachtoffer werd Martien Rood. Ten Holte plaats een pionoffer op c4, waarna de dame ruil onvermijdelijk was. Rood, die niet meer kon rokeren, verloor in het vervolg enkele pionnen en uiteindelijk de partij. Tom Pronk trof Albert Bootsman als sterke opponent. In een voorzichtig opgezette partij leek Pronk een kwaliteit te winnen. Bootsman had een trucje in voorraad, waardoor hij behoorlijke compensatie wist te bereiken. Pronk, die zeer voorzichtig moest manoeuvreren, zag Albert in de slotfase een foutje maken. Hij was er als de kippen bij dit aanbod te verzilveren.

Overige uitslagen

Pijkeren - Verduyn, Postma - Di Pietro, Havinga - Nagel allen 1-0. Bor - Van Swieten, Bomhof - Bakker, Pasveer - Slijper, Numan - Kingma, Van Esch - Hartsuiker, Ziegler - Spronk allen 0-1. Remise speelden: Van der Niet - Degenhart en Van der Vos - Bakkenes.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Fototekst: Milko van Golberdinge (links) en Lucas de Vries, trots met de bij de jeugd behaalde beker, manifesteren zich als aanwinsten bij de senioren

advertentie