Veldhuizen-B is breuken in waterleiding zat

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

Door het water ontstond een gat van ongeveer zes bij acht meter in de weg en het trottoir. Het duurde een uur voordat Vitens het lek had gedicht. Het duurde enkele uren voordat de bewoners weer water hadden. Volgens Guido Brethouwer, secretaris Belangenvereniging Levendaal en Omgeving, was het niet de eerste keer dat een waterleiding het in deze buurt begaf. ,,Helaas was echter al het zesde lek in de hoofdwaterleiding in de afgelopen 10 tot 15 jaar!”, zegt hij.

Slechte kwaliteit pvc-buizen in deze wijk EDE - Een gebroken hoekstuk was de oorzaak van de breuk in de waterleiding op de Durendaal/Hofbeeklaan. Dit laat Lize Beekman, woordvoerder van waterleidingsmaatschappij Vitens weten. Dinsdag 25 augustus liepen deze straten in Veldhuizen-B onder door de storing en kwamen ongeveer honderd huishoudens zonder water te zitten.

Volgens hem is op een afstand van slechts 25 meter van deze breuk, dit op de Hofbeeklaan reeds twee maal eerder gebeurd. ,,Daarnaast, iets verderop, op de Heyendaal ter hoogte van de Ark, is ook al een hoofdleidingbreuk enkele jaren terug gebroken en opnieuw ook weer op de Heyendaal, op de kruising met de Cloekendaal ook enkele jaren terug weer een waterleidingbreuk. Kortom in een straal van ongeveer vijfhonderd meter reeds vijf maal.” Bij de breuk in 2007 in de singel tussen de Binnenhof en Kernhem waren zelfs 70.000 huishoudens in Ede, Lunteren en Bennekom gedupeerd en gedurende vele uren verstoken van drinkwater.

De secretaris vraagt zich af of het wel klopt dat dit het zoveelste pechgevalletje is, of dat er meer aan de hand is. Bij navraag blijkt dat in deze wijk leidingen uit de jaren zeventig liggen, die gemaakt zijn van slechtere kwaliteit pvc. ,,Die buizen hadden geen homogene samenstelling wat kwam door de oliecrisis in die tijd”, vertelt de Vitenswoordvoerder. Dit heeft volgens haar echter niets te maken met de breuk van 25 augustus. Wat de breuk in het hoekstuk dan wel heeft veroorzaakt, kan ze niet zeggen. ,,Van veel breuken wordt nooit duidelijk wat de oorzaak is. Het kan bijvoorbeeld komen door veranderende druk van de grond.” Ze erkent dat de leidingen die hier liggen, minder betrouwbaar zijn. ,,We gaan die leidingen te zijner tijd wel vervangen, maar weten nog niet wanneer.” De breuk op 25 augustus is voor Vitens geen aanleiding om dit eerder te doen.

Historie niet bijgehouden

Vitens gaat naar aanleiding van de opmerking uit de buurt dat het al vaak is gebeurd, wel een onderzoek instellen. Het waterbedrijf heeft de historie van de storingen in deze buurt niet bijgehouden, omdat het waterleidingnet is overgenomen van Nuon Water

,,Door deze abnormaal hoge aantal incidenten van grote waterleidingbreuken zijn wij als buurtbewoners ernstig aan het twijfelen aan de veiligheid in onze buurt. Wanneer gebeurt het opnieuw, wanneer gaat het eens zo verschrikkelijk mis dat er zich wél persoonlijke ongelukken voordoen? De veiligheid op straat in het geding”, vindt Guido Brethouwer. Hij vindt de houding van Vitens laakbaar, omdat ze geen stappen ondernemen en ook geen kennis hebben van het verleden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie