MiniMaxCare voor minima

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

De Kreel aan de Kreelseweg 85 bestaat tachtig jaar, waar drie generaties lang rundvee en varkens werden behandeld. Sinds een kleine zes jaar neemt onder andere Lotte de Kreek op deze locatie ook gezelschapsdieren voor haar rekening, waarna de praktijk explosief is gegroeid.

Dierenartspraktijk begint voor mensen met krappe beurs EDE - ,,Als iemand met alleen aow de kosten voor zijn zieke trouwe viervoeter niet meer kan betalen, is dat toch wel erg schrijnend.’’ Initiatiefnemer Arie Bos van Groepspraktijk De Kreel begint vanaf 1 oktober als een van de eerste dierenartsen in Nederland een speciale MiniMaxCare, een afdeling voor klanten die moeten leven van een bijstandsuitkering. Hij rekent voor hen een lager tarief voor consult en medicijnen.

,,We zijn zeven dagen en zeven nachten in touw en dat is voor mensen met dieren toch wel erg fijn. Als bijvoorbeeld een boer belt dat het niet wil vlotten met de bevalling, gaat Arie er altijd wel even langs’’, licht Mechelien Bos toe, de echtgenoot van de veeverloskundige.

Arie is altijd onderweg in de regio tussen Harskamp en Wageningen. Nu de afdeling met gezelschapsdieren zo goed draait, merkt hij dat de economische crisis ook effect heeft op de omgang van mensen met hun dieren. ,,Steeds meer personen willen in termijnen betalen. Sommigen slaan de jaarlijkse enting over, anderen stellen een klacht over de huid van de hond maanden uit... Als ze eerder waren gekomen, was dat minder ernstig geweest en zou de behandeling juist korter hebben geduurd. En als mensen financieel met de rug tegen de muur staan, komt het zelfs voor dat zij euthanasie van hun dier voorstellen. Maar als arts wil je toch dieren beter maken die beter te maken zijn’’, aldus een van de dierenartsen.

Hij wijst op een onderzoek dat de dierenbescherming deed in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Daaruit blijkt dat nu 200.000 dieren in ons land niet de zorg krijgen die ze zouden moeten hebben.

Daarom vroeg Bos zich af of hij niet iets kon betekenen voor deze groep met zeer gebrekkige financiële middelen. In navolging van de dierenbescherming van Rotterdam roept hij MiniMaxCare in het leven, wat wil zeggen: maximale zorg tegen minimale kosten. ,,We gaan van tevoren goed inventariseren, strak plannen en houden geen inloopspreekuur. Door zo te werken, kan ik een minimaal bedrag rekenen voor elk consult. Mensen moeten wel contact betalen of pinnen.’’

Edenaren die in aanmerking willen komen voor MiniMaxCare moeten schriftelijk kunnen bewijzen dat ze gebruik maken van een bijstandsuitkering. Ook personen die alleen aow hebben of kampen met een schuldsanering gaan lagere tarieven betalen bij De Kreel. ,,Je hoort weleens de opmerking ‘dan moeten mensen maar geen huisdier nemen’, maar dieren kunnen juist een grote positieve rol spelen bij psychische problemen en dat is toch veel waard’’, voegt Mechelien toe. Voor afspraken maken of verder informatie over voorwaarden, kan vanaf 21 september worden gebeld, tussen 8.30 en 9.00 uur.

u Info: www.dekreel.nl , tel. 0318-610575.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie