‘Wekerom-city’ in Glasgow

Nieuws

Albert Jan Bouwman was één van de Schotland-gangers van afgelopen week. Samen met een aantal maten gaat de doelman uit de selectie van voetbalclub SDS’55 meerdere malen naar Oranje. ,,Het begon eigenlijk in 1988. Toen zijn we met een aantal mensen uit Wekerom lid geworden van de supportersvereniging van Oranje. Tijdens de kwalificatiereeks voor een groot toernooi bezoeken we alle thuiswedstrijden en pakken we ook één of twee uitwedstrijden mee. De meeste mensen komen van oorsprong uit Wekerom maar wonen nu in Ede. Toch gaat de vlag ‘Wekerom-city’ altijd mee”, vertelt Bouwman.

Vlag was aantal seconden op Nederlandse tv WEKEROM - Wie vorige week woensdag heerlijk met een pilsje op de bank naar het Nederlands Elftal zat te kijken, moet een glimlach om de mond hebben gekregen. Niet van de overwinning (0-1) van Nederland op en in Schotland, maar van een vlag die een seconde of zeven in beeld was. ‘Wekerom-city’ stond er op de driekleur van ons land.

door Boy Imminck

Schotland

Dit jaar besloot de groep ‘Schotland-uit’ te bezoeken en maakten ze de reis naar Glasgow. Daar aangekomen maakte de groep iets speciaals mee. Leden van de Tartan Army, de grote groep hondstrouwe supporters van Schotland, nodigde de Wekerommers uit voor een feest. Bouwman: ,,We stapten de tent ‘Ched’ in, er zaten vierhonderd Schotten die allemaal klapten toen we in het oranje binnen kwamen. Iedereen wilde met ons praten en vertelde ons wat voor fantastisch Nederlands Elftal we hebben, heel speciaal.” Nog mooier werd de avond toen de vlag met ‘Wekerom-city’ in beeld kwam op de Nederlandse televisie. ,,In het stadion kregen we al allemaal sms’jes. Iedereen kent de vlag nu, de tekst er op is natuurlijk lekker cynisch. Het Schotse publiek was na afloop van de 0-1 nederlaag tegen Nederland vijf minuten verdrietig. Daarna begon het feest weer, wat een geweldige supporters!”, vindt Bouwman.

WK Zuid-Afrika

Volgend jaar speelt Oranje het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Een hele reis voor de groep uit Wekerom. ,,Een aantal van ons heeft familie wonen in Zuid-Afrika, die zullen sowieso afreizen. De rest van de groep twijfelt nog heel erg. Een aantal zaken zal anders zijn dan WK’s in andere landen. Er zijn geen bijeenkomsten voor Oranjesupporters, er zullen geen pleinen zijn waar duizenden Nederlanders in het Oranje aan het feesten zijn. Dat komt mede door de onveiligheid van Zuid-Afrika. Ook de tickets voor de trip naar het land zijn nu een stuk duurder geworden. Als we allemaal gaan, wordt het een hele investering”, blikt Bouwman vast vooruit.

advertentie