Minister Plasterk reikt onderscheiding uit aan Jan Siebelink (update)

Nieuws

EDE- Jan Siebelink (71) uit Ede is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft hem vrijdagmiddag de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding. Dat gebeurde tijdens de presentatie van de vijftigste druk van het boek 'Knielen op een bed violen' in het Raadhuis in Ede.

Jan Siebelink is auteur en geniet grote landelijke bekendheid. Hij heeft een uiterst belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur en weet een breed publiek te bereiken. Ook publiceerde hij in diverse weekbladen. Hij was docent Franse letterkunde aan het Marnix College in Ede

Boeken

In 1975 debuteerde hij met de verhalenbundel 'Nachtschade'. De boeken die hij daarna schreef, bereikten een groot publiek. Belangrijke romans zijn 'De herfst zal schitterend zijn', 'En joeg de vossen door het staande koren', 'De overkant van de rivier', 'Vera' en 'Margaretha'.

Zijn roman 'Knielen op een bed violen' uit 2005 wordt omschreven als een literaire prestatie van het hoogste niveau. Met de uitgave van de 50ste druk van dit boek is een mijlpaal bereikt van 500.000 exemplaren. Dit boek is inmiddels vertaald in het Duits en Deens, andere vertalingen zijn in voorbereiding.

Prijzen

Voor zijn werk ontving Jan Siebelink diverse prijzen. In 2002 kreeg hij de Ferdinand Bordewijk Prijs voor het boek 'De overkant van de rivier'. In 2005 won hij de AKO Literatuurprijs voor 'Knielen op een bed violen'.

Van de gemeente Ede kreeg hij in 1999 de Gemeentelijke Cultuurprijs. Deze wordt uitgereikt aan inwoners van Ede met bijzondere prestaties op gebied van kunst en cultuur. In 2006 ontving Siebelink de Medaille van Verdienste van de gemeente Ede, als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere prestatie op het gebied van cultuur, zijn literaire kwaliteiten, zijn vakmanschap en veelzijdigheid.

Siebelink heeft zeer bijzondere verdiensten met uitstraling naar vooral de landelijke, maar ook internationale samenleving. Hiervoor is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

advertentie