‘Een dikke pakkerd voor Cees’

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

De mislukte fotoreportage bleef altijd een smet op de huwelijksdag van Koos en Ida. Toen Ida het trouwboek in die tijd ophaalde bij de fotograaf was er meteen een grote teleurstelling. ,,Ik was er goed ziek van. Het is mij altijd blijven achtervolgen. Ik heb de trouwreportage nooit aan iemand anders laten zien. Wel het album wat mijn vriendin op die dag maakte. Dat zijn lekkere huis- tuin- en keukenfoto’s,” vertelt Ida Thiele.

Fonkelnieuwe trouwreportage voor Koos en Ida EDE - ‘Een dikke pakkerd voor Cees’. Dat kan de Edese burgervader verwachten van Ida Thiele. Samen met haar man Koos beleefde de Edese vrijdag opnieuw haar trouwdag. Het tweetal trad op 28 juli 1989 in het huwelijk. Het had de mooiste dag uit hun leven moeten zien. Vrijdag deden wij op het Wekeromse Zand hun trouwfoto’s over. ,,Dat omdat de fotoreportage twintig jaar geleden niet was wat wij er van verwacht hadden. Voor ons was die reportage mislukt.”

door Jan de Boer

Het is altijd haar wens gebleven om de fotoreportage in de botanische tuin in Wageningen over te doen. ,,Toen wij ons twaalfeneenhalfjarige huwelijk vierden was het januari. Te koud voor de reportage. Dit jaar waren we twintig jaar getrouwd. Mijn wens was om met z’n tweeën naar Curaçao te gaan. En daar een reportage te maken. In juli hadden wij een bruiloft in Spanje. Koos en vliegen gaat niet samen.”

Koos stapt wel in het vliegtuig. ,,Maar ik ga liever met de auto. Naar Curaçao vliegen vind ik te ver.” Alles werd anders toen Ida een advertentie met de tekst ‘past je trouwjurk je nog’ las. Zij gaf zich op voor ‘Ladies Open’ dat tijdens de Heideweek in het Openluchttheater werd gehouden. Om een verhaal kort te maken, Ida won de ‘contest’ waaraan liefst negenenvijftig bruidjes meededen. ,,Nee, nee, ik was niet eens de oudste. Er was ook een bruid bij die vierenveertig jaar was getrouwd.”

Uit handen van burgemeester Cees van der Knaap kreeg Ida de eerste prijs. ,,Je moest een reden opgeven waarom je meedeed. En ik zei ‘mijn trouwreportage is destijds mislukt’. De ladyspeaker riep dat om toen ik op de catwalk liep. Dat greep de burgemeester aan. Hij overhandigde mij de prijs. En zei ‘dat gaan we niet zo voorbij laten gaan’. Hij riep Koos erbij en zei ‘Koos, jij mag ook je trouwpak weer aandoen, want jullie gaan een nieuwe trouwreportage maken.”

Samen met de Edese fotograaf Arjan van Bruggen heeft het duo de reportage gemaakt. Mooi meegenomen was ook dat het trouwpak Koos ook nog altijd na twintig jaar paste. Eerst wilden men de foto’s in het Openluchttheater maken. ,,Dat hoefde niet per se. Arjan stelde voor naar het Wekeromse Zand te gaan. We waren daar nog nooit geweest. Het is hartstikke mooi daar. Het maken van de foto’s was top. Het was heel ontspannen, gezellig. Arjan deed het gewoon perfect, precies zoals wij zijn. Deze dag was mooier als onze trouwdag.”

Hoe de foto’s precies gaan worden, weten Koos en Ida nog niet. Zij hebben al wel wat foto’s gezien van een vriendin, die ook mee was. ,,Het was een mooie dag. Super. Ik ga de burgemeester echt nog een keer bedanken.” Ida won ook een barbecue van Verhuurstad. ,,Met familie en vriendinnen hebben we de trouwdag weer gevierd. De bruiloft was twintig jaar geleden ook geweldig. Maar wat ons nu bij de trouwreportage opviel was het pure, het natuurlijke.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie