Renovatieproject Mongolië afgerond

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

De planning was dat ze op 6 augustus naar Mongolië zouden vertrekken om daar te helpen bij de verbouwing van Anna Home en om letterlijk en figuurlijk wat kleur te brengen in het leven van de kinderen in het tehuis. Hassan (civiel ingenieur), Negin (kunstenaar) en hun dochter Ramona gingen daarheen in opdracht van de Nederlandse Stichting Colour4kids en de Stichting All for Children. De reis strandde dus al in het begin, maar dankzij Erik van Middendorp uit Harskamp, projectleider en pr man van Colour4kids, kon het allemaal alsnog geregeld worden en met een flinke vertraging werd de reis hervat.

HARSKAMP/OOSTERBEEK - ,,Het leek alsof we niet mochten gaan. Al in Frankfurt bleek dat onze dochter Ramona (10) niet op het visum stond bijgeschreven, daardoor konden we niet verder reizen.” Aan het woord zijn Hassan en Negin Taleï-Zendegani uit Oosterbeek. Het gezin is terug van hun reis naar Mongolië, waar ze een maand betrokken zijn geweest bij een renovatieproject van Anna Home, een opvanghuis voor straatkinderen. door Jet Kooderings

Geen cultuurshock

Het gezin zette op 10 augustus voet aan de grond in Ulanbataar, de hoofdstad van Mongolië, waar Maryleen Schiltkamp uit Amsterdam, die als kunstenaar ook bij dit project betrokken was, hen opwachtte. ,,Ulanbataar is een echte hoofdstad met veel moderne gebouwen en de mensen zijn open en vriendelijk, vergelijkbaar met Europeanen. Dat was voor ons geen cultuurshock”, aldus Negin Zendegani. Na een korte rustperiode vloog het gezelschap door naar Choibalsan, de plaats waar kinderhuis Anna Home staat. ,,Het is een schitterend land, dat zie je goed als je in een vliegtuig zit. Vooral de leegte en de ruimte waren indrukwekkend”, vertelt Hassan Taleï.

De directeur van Anna Home bood hen gastvrij onderdak in zijn flat. Toen viel hen wel het verschil op met Europa. ,,Alles is daar heel primitief, nergens asfalt op de wegen en het lijkt alsof de tijd er vijftig jaar is teruggezet”, vertelt Negin. In schril contrast met de woonomgeving is de manier waarop de mensen zich kleden: heel modern.

Aan de slag

Het Colour4kidsteam popelde na 11.000 kilometer reizen, om aan de slag te gaan en ondanks wat problemen lukte het, dankzij de inzet van een aantal extra teams, om de werkzaamheden binnen de tijd af te krijgen. Hassan bemoeide zich met het bouwproject en de financiën, terwijl Negin, Marleen en Ramona zich vooral met de kinderen bezighielden.

Op zondag werd er niet gewerkt, waardoor het gezin Taleï-Zendegani ook nog het een en ander van de omgeving heeft kunnen zien. ,,De tegenstelling van armoede aan de ene kant en het Russische theatergebouw waar iedere zondag grote feesten werden gehouden aan de andere kant heeft het meeste indruk op mij gemaakt”, aldus Negin. Voor Hassan was de aanwezigheid van vrouwen het meest opvallend. ,,Overal zag je alleen maar vrouwen, het land drijft op vrouwen”, meent Hassan. Voor Ramona waren de kinderen het belangrijkste en het feit dat ze daar woonden zonder vader en moeder.

Filmpresentatie

Op zaterdag 10 oktober is er in Hotel Theater Figi in Zeist een foto/film presentatie van het Mongolië project, een foto expositie van Negin Zendegani en een optreden van zangeres Nynke Laverman, die haar album ‘Nomade’ in Mongolië heeft opgenomen.

Info en opgave: Erik van Middendorp, tel. 0318-457604.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie