Torentje op markante hoek in centrum

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Eigenaar van de locatie is Dick van Dijk die ernaast aan de Postweg woont. ,,Het dorp gaat hem aan zijn hart. Daarom wil hij graag dat op deze plek iets moois komt’’, licht Jos de Jong toe. Hij buigt zich namens De Jong en Lafeber Architecten uit Bennekom over de uitwerking van het plan.

Nieuwbouw bij kruising Postweg en Dorpsstraat LUNTEREN - Er wordt een groot, nieuw pand gebouwd op de hoek van de Dorpsstraat en de Postweg, waar eerst de SNS-bank was gevestigd en een sportschool op de bovenverdieping nog haar activiteiten heeft. Beneden komt plek voor commerciële ondernemers, erboven worden vijf luxe appartementen gebouwd. Een torentje op de hoek springt in het oog.

door Freek Wolff

De Bennekommer vindt het Nieuwe Erf, waar de plek aan grenst, een bijzondere open ruimte binnen de gemeentegrenzen van Ede. ,,In het verleden zag het er wat rommelig uit. Met de herinrichting en het nieuwe bestemmingsplan wordt de gebouwenwand van het erf steeds meer zichtbaar, want het was los zand. De hoek van deze nieuwbouw is een focuspunt vanaf de Dorpsstraat. Het mag in het oog springen en concurreren met de andere kant. Dan komen de lijnen van de gebouwen meer samen en krijg je een sterke relatie met het erf.’’

Van de gemeentelijke welstandscommissie kreeg De Jong reeds groen licht. In het beeldkwaliteitsplan is het historiserende karakter van het dorp vastgelegd, maar volgens de architect moet je dat ,,niet al te strak opvatten’’. Hij zegt dat er een duidelijk verschil zal zijn met bijvoorbeeld het nieuwe pand waar nu de Hema in is gevestigd, wat in zijn ogen een ‘notarisachtige’ uitstraling heeft, net als enkele andere gebouwen in de Dorpsstraat verderop richting Ede.

De Jong wil er een beetje eigentijdsheid in brengen, wat hij verwerkt in de vorm van de kap, de samenstelling van de volumes, de diverse goothoogtes, het metselwerk, de detailering van de gevel die sterk verticaal gericht is. ,,Het is juist aardig als de panden rond het erf afzonderlijke gebouwen blijven.’’ De steen die gebruikt zal worden, is daarom fris rood, niet te donker. Het torentje wordt wel donker en mag eruit springen.

De appartementen schommelen qua oppervlak tussen de 120 tot 150 vierkante meter, waarvan er één op de derde verdieping is met de koepel van de toren als ronde kamer. De ontsluiting vindt plaats via de Postweg, terwijl een autolift voertuigen naar de parkeerkelder brengt. Binnenin komt een klein atrium met een trap, een lift met een glazen kap om licht binnen te krijgen. Het bovenste appartement zal qua prijs schommelen rond de 450.000 euro, terwijl dat bij de overige vier woningen gaat om 3 á 3,5 ton.

De bouwvergunning is intussen aangevraagd, terwijl nu het traject prijsvorming volgt. Afhankelijk van het verloop van de aanbesteding en andere (inspraak)procedures zal de bouw beginnen. De Jong hoop dat medio 2010 de schop in de grond kan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie