Ede moet zich verantwoorden bij EC

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

Er is een verschil van mening over het wel of niet Europees aanbesteden van het nieuwbouwproject in de wijk Kernhem. Het gemeentebestuur vindt dat een Europese aanbesteding niet nodig is. Anderen denken daar heel anders over. De Europese Commissie heeft kortgeleden een aanvullende ingebrekestelling gezonden naar de Nederlandse autoriteiten wegens schending van de Europese aanbestedingsregels door de gemeente Ede. Wethouder Simon van de Pol wil daarover niets kwijt. Hij ontkent overigens niet dat Ede de brief van de Europese Commissie via het ministerie van Binnenlandse zaken heeft gekregen. ,,Omdat het ministerie geheimhouding heeft opgelegd over deze zaak, kan ik er niet over zeggen.” In Brussel lijkt men anders aan te kijken tegen de handelswijze van Ede om Het Nieuwe Landgoed niet Europees aan te besteden. In het najaar van 2008 werd Ede door de Europese Commissie in gebreke gesteld over de handelwijze van de aanbesteding van Het Nieuwe Landgoed. Daarmee ging de eerste fase in van een zogenaamde inbreukprocedure.

EDE - Het blijft ongewis of de gemeente Ede correct heeft gehandeld bij de aanbesteding van Het Nieuwe Landgoed. Ede moet zich andermaal verantwoorden bij de Europese Commissie. Wethouder Simon van der Pol wil er inhoudelijk niet op ingaan. Het blijft nog even onduidelijk of Het Nieuwe Landgoed wellicht vertraging oploopt en/of de gemeente zelfs een fikse boete krijgt opgelegd.

Daarop heeft Ede naar Europa gereageerd en heeft Ede met de projectontwikkelaar van Het Nieuwe Landgoed deelrealisatie-overeenkomsten gesloten. Die stukken schijnen met een verdedigingsbrief van de binnengehaalde prof. Hebly en met behulp van de rijksoverheid naar Brussel te zijn gestuurd. Met de beantwoording daarvan is de Europese Commissie naar het lijkt niet tevreden. De bal ligt nu bij de gemeente Ede, zo lijkt het.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie