Tom Pronk ‘winterkampioen’ na zege op Martijn Bakker

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Tom Pronk gaat bij De Cirkel de (korte) winterstop in als ongenaakbare koploper. In de vijftiende speelronde schudde Pronk concurrent Martijn Bakker van zich af. Voor de laatste betekende het de eerste nederlaag in vijftien officiële clubpartijen. Toeval of niet was dat ook tegen Tom Pronk. Op de ranglijst nemen Jef van Swieten, Jan Pijkeren, Carel de Vries en Martijn Bakker de plaatsen twee tot en met vijf in. Niet onvermeld mag blijven de sterke reeks waarmee Cees Hoek bezig is. Inmiddels is hij geklommen naar de zesde positie.

De Cirkelschakers symboliseerden perfect de december maand. Bij de één werd de vrede snel getekend. Bij de ander stond het bord in vuur en vlam. Vuurwerk van het allerhoogste niveau. Maar ongevaarlijk voor de medemens. Na een Scandinavische opening maakte Pronk een klein foutje. Daardoor kon Bakker het initiatief nemen. Hij zette alles op alles om de stelling van Pronk te kraken. ,,Ik ga voor de winst. Wie mee wil doen om de titel moet de concurrentie pijn doen", meende Martijn Bakker. Een goed plan omdat daardoor de spanning in de interne competitie volledig terug zou zijn. Maar Bakker raakte het spoor bijster. Hij kwam in hevige tijdnood. Tot overmaat van ramp werd een stuk verspeeld. Dat was aan Tom Pronk wel besteedt. De winst was binnen. Bakker likte zijn wonden.

Dat deed ook Hans van de Weteringh. Hij leek de jeugdige Milko van Golberdinge te overspelen. Milko zag een loper buitenspel gezet worden. De stelling oogde precair. Maar waar de jongeling het vandaan haalde blijft een raadsel. Met krachtige en subtiele zetten werd de sterke Van de Weteringh bestreden. Die liet Van Golberdinge de aanval kiezen. Een slechte keuze waardoor Milko steeds meer materiaal veroverde. Het eindspel was een eitje voor hem. Voor Van de Weteringh is de top tien voorlopig ver weg.

Dat geldt dus niet voor Cees Hoek. Tegen Thomas Slijper werd in een 'Najdorf' gekozen voor een rustige opening. Slijper trok met jeugdig enthousiasme ten aanval. Hij offerde twee lichte stukken tegen een toren. De koningsaanval werd ingezet. Maar op dat moment ging het licht voor Thomas uit. Hoek profiteerde van een blunder. Hoewel het de langste partij van de avond was, was de winst voor Hoek al geruime tijd zeker.

Zo vader zo zoon

Dat leek ook voor Carel de Vries op te gaan. Maar daar dacht Jan Pijkeren heel anders over. In een Morra Gambiet liep Pijkeren tegen een geïsoleerde d-pion aan. In de slotfase moest hij zelfs twee pionnen achterstand toestaan. Maar in een stelling met ongelijke lopers werd het bloedstollende eindspel alsnog remise. De analyse moet uitwijzen of De Vries niet 'ergens' de winst heeft gemist.

Het spelletje 'zo vader zo zoon' kan ook bij De Cirkel worden gespeeld. Ook zoonlief Lucas ging tegen Jan Hartsuiker een lopereindspel aan. Hartsuiker bood remise aan. De stelling leek daar ook rijp voor. Maar Lucas wilde meer. In de slotfase overspeelde De Vries jr. zijn hand. Hij kreeg letterlijk en figuurlijk de deksel op de neus. ,, Ik had voor remise moeten kiezen", zei Lucas schuldbewust. ,,Maar dat is het risico als je door gaat. Nu deed ik het verkeerd. Volgende keer beter", besloot hij opgewekt.

Een gevoel dat Rob Heynis zal herkennen. Juist op het moment dat hij de aanval op een toppositie inzette, ontwaakte Jef van Swieten. Die speelde met de zwarte stukken. Hij sloeg een witte aanval op g7 en h4 koningsstelling resoluut af. Het perspectief op een overwinning leek voor Heynis als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Maar ook Van Swieten liet het liggen. Beide spelers moesten goed uitkijken. Elke volgende misstap kon fataal zijn. Daarbij had Heynis twee pionnen achterstand. Maar als compensatie wel een actievere stelling. In de slotfase kreeg Rob een lastige puzzel voorgezet. Hij moest kiezen voor dameruil of een kwaliteitsoffer. Hij koos voor het laatste. Kaasje voor Van Swieten. De winst was binnen.

Dat gold veel sneller voor Tom Smit. Hij zette in een prima gespeelde partij Eip Janssen voor onoplosbare problemen. Die pende een loper en telde zijn zegeningen al. Maar Smit had de stelling goed doorgerekend. Wat Janssen ook uit de kast haalde baatte niet. Een 'matje' was zijn verdiende loon.

Aanwinsten

Zover lieten Albert Bootsman en Harold Boom het niet komen. De remisemarge werd nergens verbroken. Al snel werd de vrede bezegeld. Ook Peter van der Wijngaart en Ben Zee tekenden voor remise. Maar in deze partij werd wel om de winst geknokt. Het werd een zogenaamde 'afruilvariant'. Beide spelers stopten de nodige creativiteit in het spel. Zo rokeerde Van der Wijngaart lang, maar Zee kort. Na het middenspel leek Zee, die zijn tegenstrever met een dubbelpion opzadelde, winst kansen te veroveren. Maar de aanval sloeg net niet door. Gelet op de beperkte tijd die Ben nog restte, werd tot remise besloten.

Sneller dan snel speelden Ugo Di Pietro en Gijs Teunissen. Binnen no time waren drieënveertig zetten gedaan. Maar dat snelheid de stelling niet altijd ten goede komt bleek. Di Pietro zette een vernietigende aanval in. Teunissen had geen verdedigingskansen. Met een mooi slotakkoord bezegelde Ugo de partij.

Dat lukte ook Bas Faasse. Hij zag Teun van Roekel een stuk weggeven. Faasse profiteerde daar hardhandig van. In de slotstelling vlocht Van Roekel nog wat 'aardigheidjes' in de stelling. Niet genoeg om de verdiende nederlaag te ontlopen. Toch zijn beide spelers aanwinsten voor de club. Na het kerstreces zullen zij ongetwijfeld van zich doen spreken.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Uitslagen interne competitie

Bij Rood - Degenhart, Nienhuis - Bor, Eshuis - Banga, Numan - Van Esch, Blokpoel - Bakkenes, Wenning - Van der Vos en tenHolte - Van de Brink werd het 1-0. De partij Verduyn - Van der Niet eindigde in 0-1. Remise speelden: Aalbers - Bottema en Bomhof - Mouthaan.

Stand aan kop

1. Pronk 896,00

2. Van Swieten 799,17

3. Pijkeren 791,50

4. De Vries 710,17

5. Bakker 633,50

Foto 1: Martijn Bakker verliest van ' angstgegner' Tom Pronk.

Foto 2: Be Eshuis (rechts) versloeg gedecideerd nestor Jan Banga.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie