Midwinterhoornblazers musiceren vanaf Concordiamolen

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Drie midwinterhoornblazers maakten zaterdag muziek vanaf de Concordiamolen aan de Molenstraat. Het was de eerste keer dat de rigoureus gerestaureerde molen te bezichtigen was voor het publiek. Altijd als de molen draait is ze nu open voor bezoekers. Zaterdag werd ook uitleg gegeven over het blazen op en het maken van de midwinterhoorn.

Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat heden ten dage nog wordt gebruikt in Twente, Westerwolde, Oldendiever en de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland vlak over de grens. Het lijkt het meest op een alpenhoorn. Het is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de hap, van vlierhout of een andere houtsoort, waarop een monotone melodie wordt geblazen, soms boven een waterput om het geluid te versterken.

Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft, vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen").

Hoewel de hoorn van hout is gemaakt, wordt hij gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. Er kunnen dan ook alleen natuurtonen worden voortgebracht, bijvoorbeeld G-c-e-g. De vorm van de hoorn doet denken aan de Carnyx van de Kelten. Hiervan zijn bij opgravingen diverse exemplaren tevoorschijn gekomen in onder meer Schotland en Frankrijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie