,,Geen belangenverstrengeling'' SBE met geld reclamebelasting

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur zegt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling bij leden van de Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE) als het gaat om de reclamebelasting voor alle 333 ondernemers in het centrum van Ede die per 1 januari 2009 is ingegaan. Raadsleden van D66, GemeenteBelangen en GroenLinks/PE stelden hier vragen over. Tot nu toe is voor het eerste jaar een kleine 159.000 euro geïncasseerd van het totaal van 212.000 euro. Maar liefst 95 ondernemers dienden bezwaar in, waarvan er nog 20 af te handelen zijn.

De afdeling Belastingen verklaart in de eerste vijf maanden ,,erg druk'' te zijn geweest met de 55.000 aanslagen en beschikkingen, zodat de aanslagen van de reclamebelasting op zich liet wachten tot juni van dit jaar.

Tot nu toe maakte de gemeente als voorschot een bedrag van 89.250 euro over aan de SBE. Het doel van de belastingheffing is het werken aan versterking van Ede. Fondsverstrekking vond verder nog niet plaats, zoals in het convenant was afgesproken.

De SBE diende een begroting en een activiteitenplan in voor het jaar 2010 en deed volgens het gemeentebestuur aan ,,collenctieve belangenbehartiging van ondernemers in het afgebakende gebied in het centrum van Ede.'' De SBE zou de kwaliteit van het verblijfsklimaat in 2009 hebben bevorderd door adequate verwijdering van graffiti, deelname aan een veiligheidskeurmerk en het aanbrengen van sfeerverlichting. Bovendien zou de organisatie promotionele en publieksgerichte acties opgezet hebben, naast de aanstelling van een binnenstadsmanager.

Commerciële uitvoerders van de activiteiten, voortvloeiend uit het convenant, mogen op geen enkele manier in wat voor belang ook verstrengeld zijn met de SBE. Vooralsnog gaan de drie politieke fracties ervanuit dat het gemeentebestuur hier controle op uitoefent. Begin 2012 wordt als toetsing van het draagvlak onder de ondernemers door de SBE een evaluatie naar het functioneren van het ondernemersfonds uitgevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie