‘Herman Brood moet mythisch blijven’

Nieuws

De vader van Harald Verwoert kende een klein beetje muziek van Brood. Harald niet. Zijn broer Jan groeide op met The Eagles en The Outlaws. ,,Mijn eerste single was ‘ik houd van Holland’ van Heintje. Daar wilde ik een langspeelplaat van kopen. Jan zei ‘dat moet je niet doen, je moet een plaat van Creedence Clearwater Revival kopen.’’ In het televisieprogramma vertelde Deelder een verhaal dat hij samen met Herman Brood naar Berlijn was geweest en dat zij op de muur hadden geschreven ‘beter maf dan mof’. ’s Woensdags had je de Theo Stokkink show op de radio. Hij draaide het nummer Streep van Herman Brood. Ik zat te luisteren en dacht ‘verrek, er is nog meer dan de muziek die ik ken’. Dat had zo’n impact op mij toen ik het voor het eerst hoorde. Een half jaar later trad Herman Brood op in de Stokvishallen in Arnhem. Van mijn ouders mocht ik met mijn broer mee.”

EDE – De vraag ‘wat heb jij toch met Herman Brood’ is de 45-jarige Harald Verwoert al zo vaak gesteld. ,,Daarvoor moet je terug gaan naar toen ik een jaar of twaalf was. Op de middelbare school moest je allemaal boekjes lezen van Elckerlijc en Karel en de Elegast. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik was helemaal gek van lezen en zat net in de periode van inspecteur Arglistig en commissaris Achterberg. Op school was ik al een beetje rebels. Op een zondagavond keken we thuis altijd naar de VPRO. Op een gegeven moment had je een programma van Cherry Duijns, waar drie schrijvers zaten: A. den Doolaard, A. Moonen en Jules Deelder. Deelder had ik nooit gezien, maar hij begon de uitzending meteen al te vergallen. Hij begon toen te praten over Herman Brood, die ik niet kende toen.” door Jan de Boer

Wat Harald Verwoert daar meemaakte was overweldigend voor hem. ,,Het ging drieënhalf uur achter elkaar door met een snelheid, met een tempo. Wist ik toen, dat dat allemaal door de drugs kwam. De nummers die Brood speelde kan ik eigenlijk allemaal. Bijvoorbeeld nummers van Little Richard, Gene Vincent en Elvis Presley. Ik kwam thuis en toen ging ik zoeken. Op Muziekkrant Oor en Muziekexpres was ik geabonneerd. Je had toen natuurlijk nog helemaal geen internet, hè. Alles moest je bij elkaar zoeken.”

Weer later bracht Theo Stokkink een boekje uit over Herman Brood. ,,Dat werd een soort bijbel voor mij. Daar las ik in hoe hij bij de muziek was gekomen en wat voor films hij leuk vond. Dat vond ik razen interessant. Brood had het over Lou Reed. En over Bruce Springsteen toen al. Door Brood werd ik er op geattendeerd. En in de platenzaak er naar luisteren en dingetjes opzoeken in de bibliotheek. Het was een ontdekkingsreis op muzikaal gebied. Dan ga je verder kijken. Hij kwam aan met William Burroughs, die het boek Junky had geschreven. ”

Het boek bestelde Verwoert bij boekhandel Pel. ,,Toen ik dat boek las, kwam ik er achter dat er meer was dan Karel en de Elegast en Elckerlijc. Het boek ging over de zelfkant van de maatschappij. Het waren allemaal recalcitrante figuren. Dat vond ik interessant. Via het boek kwam ik weer bij Pé Hawinkels en Deelder terecht. Ook bij de stand-up comedian Lenny Bruce.”

Verwoert vond het bijzonder hoe Herman Brood altijd in de publiciteit kwam. ,,Ik bezocht door het hele land concerten van Brood. Ik heb wel veertig, vijftig concerten gezien. Een concert was nooit hetzelfde. Hij speelde ‘Saterday night’ nooit op dezelfde manier. Er zaten altijd weer deuntjes tussendoor. In de begintijd vond ik de muziek het mooiste. ‘Never be clever’ is voor mij het mooiste nummer.” Brood heeft een mooie dood gehad, vindt Harald Verwoert. ,,Zijn dood deed mij niet veel. Eigenlijk had hij dat eerder moeten doen. Van de kunst van hem heb ik wat kleine dingentjes hangen. Geen echte Broodjes. Later was het meer het verschijnsel Brood, de boekjes die hij schreef. En de optredens in de televisieprogramma’s. Dat vond ik allemaal geweldig. Ik heb er ook videobanden en plakbanden van. Ik kijk er niet veel meer naar. Het moet ook een beetje mythisch blijven."

Foto:

Harald Verwoert met een box van Cuby + Blizzards, de band waar Brood ooit pianist was.

advertentie