Sluiten Dragonderweg: ,,beperkte toename verkeersdrukte'' Binnenveld

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Volgens het gemeentebestuur heeft het sluiten van de Dragonderweg in de gemeente Veenendaal slechts een beperkte toename van de verkeersdrukte tot gevolg op de Zuiderkade en andere wegen in Het Binnenveld van de gemeente Ede. Dat blijkt uit antwoorden op vragen hierover, gesteld door de fractie van het CDA. Ook de schade aan de die wegen zou nauwelijks het effect hiervan zijn, maar vooral veroorzaakt zijn door sluipverkeer in het verleden. Aanwonenden van de Zuiderkade hadden wel gereageerd op sluiting van de Dragonderweg, maar niet formeel bezwaar ingediend.

Dit najaar hebben verkeersmetingen plaatsgevonden op de Zuiderkade. Er is volgens de gemeente geen sprake van een bijzonder hoge intensiteit (1250 voertuigen/werkdag) en er blijkt sprake van een bovengemiddelde groei van het verkeer op de route Zuiderkade van niet meer dan 10 á 15% (= gemiddeld 100 tot 150 auto's gedurende per werkdag) over de afgelopen 10 jaar. Ook de gemeten snelheid van de passerende voertuigen bleek niet opvallend hoog (85% van de auto's rijdt 68 km/uur of minder). Dit neemt overigens niet weg dat alle extra verkeer een belasting vormt voor de leefomgeving, zeker tegenover het perspectief van de Dragonderweg die verkeersluw is geworden.

De gemeente Ede is om advies gevraagd over het te nemen verkeersbesluit. Hierbij heeft afstemming plaatsgevonden over de aan Edese zijde te verwachten effecten. Daarbij is vastgesteld dat er gegronde redenen zijn om de Dragonderweg af te sluiten gelet op de hoeveelheid ongewenst (sluip)verkeer, het beschikbaar komen van een goede alternatieve route, en de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Veenendaal Oost. Uit analyses bleken slechts beperkt effecten te verwachten op de Edese wegen en geen aanleiding om negatief te adviseren. Wel is het zo dat de wegen door het Binnenveld dienen als alternatief voor het landbouwverkeer en het verkeer van/naar gebied zelf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie