Wijkprofiel legt leefbaarheid bloot

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Een blik op een groot schema met cijfermatige profielinformatie van zestien ‘wijken’ (met ook alle buitendorpen) laat niet meteen verrassingen zien. Ede-Oud-zuid en Veldhuizen scoren allebei ongunstig als het gaat om zaken als lage inkomens, werkloosheid, lage woz-waarde van de huizen, vrijwilligers, leefbaarheidsbeleving, diefstal en vernielingen.

Zelfredzaamheid en wijkteams toverwoorden EDE - Hoe leefbaar is het in een specifieke wijk? Het gemeentebestuur liet profielen opstellen die uit de doeken doen hoe het in elke wijk van de gemeente Ede gesteld is qua bevolking (leeftijd, allochtoon-autochtoon), inkomen, woningen, veiligheid, leefbaarheidsbeleving en vrijwilligerswerk. Er moet maatwerk van ‘wijkwerk’ komen door veel zelfredzaamheid van bewoners, plus activiteit en afstemming van wijkteams en wijkcoördinatoren.

Tegelijk stroken de feiten soms niet met de beleving van de bewoners van een wijk. ,,Zo zie je in de Maandereng vrij lage getallen qua veiligheid (inbraak, geweld, vernielingen), terwijl de inwoners hier een hele andere beleving bij hebben. Misschien dat een sterke beeldvorming al ontstaat naar eenleiding van slechts één groot incident’’, verklaart wethouder Peter van ‘t Hoog. ,,Ede scoort in het algemeen qua leefbaarheidsbeleving overigens goed als je dat vergelijkt met de andere grote steden in de provincie Gelderland’’, voegt Sylvia Soetenbroek van de gemeente toe.

De wethouder wil dat de gemeente zo in zal spelen op de feitelijke situatie, zodat wijkteams aan de slag kunnen. Het wijkwerk wordt gedaan door toezichthouders, wijkagenten, woonconsulenten (van Woonstede), welzijnswerkers (van Welstede) en eventueel organisaties als Sportservice.

,,Wij nemen het voortouw’’, zegt Van ‘t Hoog, ,,maar burgers moeten de activiteiten oppakken. De overheid faciliteert en ondersteunt. Het werk varieert van renovatie van een speelplek (fysiek dus) tot huiswerkbegeleiding. We zijn het meest gericht op de sociale cohesie.’’

Contrast

De mate waarin vrijwilligerswerk wordt verricht is erg verschillend. Bennekom scoort daarbij het hoogst, terwijl dat in Ede-Oost aan de lage kant zit. Ook op het gebied van de sport bestaan er behoorlijke verschillen. In de Maandereng wordt het meest gesport, in Lunteren het minst. Het dorp Harskamp scoort het laagste gemiddelde inkomen per inwoner (10.800 euro), terwijl dat in de wijk Ede-Oost het hoogst is (15.900 euro). Per huishouden bekeken liggen die gemiddelde inkomensverhoudingen weer heel anders: de laagste in de wijk Ede-Oud-zuid (27.000 euro) en de hoogste in het buitengebied (44.200 euro). Zo is het contrast nog groter als je kijkt naar de gemiddelde waarden van de woningen. De laagste en de meeste zijn te vinden in Veldhuizen (189.000 euro) en de hoogste weer in het buitengebied (477.000 euro).

Het is de eerste keer dat de gemeente wijkprofielen in 2009 heeft gemaakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie