Otterloër wil helihaven in Heteren

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

De twee initiatiefnemers kwamen op het idee om een helihaven te ontwikkelen toen zij zelf bezig waren om het brevet voor een helikopter te halen. Toen ook hoorden zij, dat er bij de ANWB een grote behoefte is aan een helihaven voor traumahelikopters. Het duo kwam in contact met de gemeente Heteren, waar zij een geschikt terrein vonden om een helihaven te realiseren.

‘Wij spelen in op de vraag vanuit de markt’ OTTERLO - Er lijkt een kink in de kabel te komen van de Otterloër Willem Minnen en zijn compagnon René Hazeleger. Via de Investeringsgroep Rosorum heeft het tweetal plannen om een helihaven te realiseren op een bedrijventerrein in Heteren. Het gemeentebestuur daar lijkt de melk op te trekken, terwijl de fracties van GroenLinks en de SP in Provinciale Staten vragen hebben gesteld om de helihaven in Heteren niet mogelijk te maken.

door Jan de Boer

Het plan is niet alleen een helihaven, maar daaraan gekoppeld ook de bouw van een bedrijvengebouw. ,,Eerst hadden wij de helihaven op de grond gepland. Later hebben we het platform voor de helikopters door de in- en uitvluchtroutes omhoog gehaald. Het platform is acht meter hoog, zodat je daaronder een bedrijfshal kunt maken. Op die hal komen de hangars waar de helikopters op kunnen staan. De ondergrond kun je dan goed benutten.”

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat heeft geen probleem met een helihaven in Heteren. De gemeente Over Betuwe, waartoe Heteren behoort, leek positief. ,,Ook gezien het maatschappelijke belang van de traumahelikopter had men daar belangstelling voor de helihaven.” Gelderland, dat drie locaties voor helihavens in de provincie wil hebben, ziet de komst van de helihaven eveneens zitten. Het duo is er niet van overtuigd, dat Heteren afhaakt. ,,Wij gaan in gesprek. De helihaven voldoet aan de milieu- en geluidseisen. Het is een mooi plan. Wij spelen in op de vraag uit de markt voor een helihaven.”

De initiatiefnemers merken in de praktijk, dat de ontwikkeling van een helihaven complex is. ,,Je loopt tegen een hoop dingen aan.” Het maakt hen niet uit waar de helihaven, waarvan zij vijf tot tien helikopterverplaatsingen per dag verwachten, komt. ,,Als men in Ede een plek voor een helihaven wil hebben, kan het wat ons betreft daar ook. Tenminste als Ede het zelf maar wil. We hopen ook op andere gemeenten, die ons plan voor een helihaven mooi vinden. Daar willen wij ons hard voor maken. Het plan in Heteren is inpasbaar in andere gemeenten.”

In Heteren hoef je niet bang te zijn voor geluidsoverlast. ,,De snelweg daar overstemt het helikoptergeluid.” De ondernemers begrijpen niet echt waarom er nu opeens tegenstand is voor de komst van een helihaven. ,,Bij een traumahelikopter is iedereen gebaat. Ook Heli Holland, die allerlei metingen doet, kan er gebruik van maken. Het mooiste is een plek bij nieuwbouw, waar iemand een onderkant heeft en de bovenkant wil gebruiken voor een helihaven. Daar merk je niets van.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie