‘Jullie snappen het toch niet’

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Met name de verhouding tussen allochtone jongeren uit Ede en jongeren uit de buitendorpen kwam aan bod. Een aantal sprekers, waaronder Van der Knaap, PvdA-raadslid Charifa El Kaddouri en SGPJ-voorzitter Jacques Rozendaal gaven daarover hun visie. Bij de bijeenkomst in De Open Hof in de wijk Veldhuizen waren veel SGP-jongeren aanwezig. Een aantal waar andere Edese partijen waarschijnlijk jaloers op zullen zijn. Jongeren uit de wijk Veldhuizen waren er overigens niet.

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen EDE – Elkaar leren kennen. Dat was één van de conclusies tijdens de forumavond van de jongeren van de SGP Ede over de relatie tussen de bewoners van het platteland en de bewoners van de stad. Burgemeester Cees van der Knaap benadrukte nogmaals dat de conclusies van het rapport ‘Eigenheid of eigenzinnigheid?’ door een kop in een landelijk dagblad over een oorlog tussen autochtonen en allochtonen in een kwalijk daglicht werd gesteld.

door Jan de Boer

Een andere conclusie van de bijeenkomst is dat ‘onbekend, onbemind maakt’, en dat er eigenlijk veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen. En verder dat jongeren in de buitendorpen en de Marokkaanse jongeren in de wijk Veldhuizen langs elkaar leven. Volgens burgemeester Van der Knaap zijn de moeilijkheden in Veldhuizen meer een sociaaleconomisch dan sociaal-cultureel probleem. Dat het dorp in Ede zet afzet tegen de stad is niets bijzonders, vind hij. ,,Daarin is Ede niet uniek.”

Charifa El Kaddouri vroeg zich af of de Marokkaanse jongeren per sé met elkaar in contact moeten komen. ,,Dat hoeft geen verplichting te zijn. Je moet niet geforceerd met elkaar omgaan,” aldus het PvdA-raadslid. SGPJ-voorzitter Jacques Rozendaal was het daarmee eens. ,,Je hoeft niet elke week bij elkaar een kopje thee te gaan drinken. Maar van een langs elkaar heen leven kan geen sprake zijn.”

Volgens Rozendaal moet je ongelijke gevallen niet gelijk behandelen. ,,Dat kan de doodsteek zijn van het integratiedebat. Wekerommer Evert Kok herkende overigens wel de opmerkingen over de geslotenheid van de buitendorpen in het rapport ‘Eigenheid of eigenzinnigheid?’. Wethouder Wilke Dekker vroeg zich af of de buitendorpen de overheid wel als hun overheid zien. ,,Er is daar een een beeldvorming van ‘wat we ook doen, jullie snappen het toch niet.”

Dat elkaar leren kennen goed is, merkt Johan van den Brink, die namens de SGP in de jongerenraad zit. ,,Ik kom nu in Veldhuizen, waar een vriend woont.” Arnold Versteeg, SGP-raadslid in Ede, deed meteen zaken. Hij gaat zijn motie over participatiekoppels weer uit de kast halen. En wellicht met Charifa El Kaddouri de motie (aangepast) indienen. ,,De oplossing is om elkaar te leren kennen” , zei iemand van het platform ‘Samen voor Ede’. Zij vroeg de SGP zich daarbij aan te sluiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie