Gesprek moslims en christenen

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

door Jan de Boer

Mijke Jetten: ,,Het is meer dan een ontmoeting” EDE - De Arnhemse Mijke Jetten doet promotieonderzoek voor de faculteit religiewetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daartoe houdt zij onder meer in Ede een gesprek tussen een groep christen en moslim vrouwen. Ook is er een gemengde groep. ,,Het is meer dan een ontmoeting. En echt een cursus om met elkaar het gesprek aan te gaan. Wie het leuk vindt, kan zich op te geven. Dat kan nog via www.nieuwegen.nl of via m.jetten@rs.ru.nl,” zegt Jetten.

Jetten is met haar promotieonderzoek begonnen in 2006. ,,Ik heb al onderzocht wat er plaatsvindt in religieuze ontmoetingen. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de cursus en het uitzetten van de cursus op een aantal locaties. Over 2,5 jaar zullen er een vijftal artikelen, een boek en ook een populaire uitgave daarvan liggen.”

Het onderzoek gaat over de effecten van interreligieuze communicatie. ,,Dus als christenen en moslims met elkaar in gesprek gaan, is de vraag wat ze daarvan leren. In hoeverre veranderen hun houding en hun gevoelens. Het onderzoek doe ik aan de hand van een cursus. De deelnemers vullen voor mij een vragenlijst in. Op basis daarvan kan ik zeggen of de gevoelens, de houding en de kennis verandert.”

Ieder doet aan het gesprek mee vanuit zijn of haar eigen geloofsbelevenis. ,,Je hebt thema’s die men raakt. Dan moet je denken aan het bidden en de man-vrouw verhouding. Afhankelijk van wat er in de groep leeft, kunnen allerlei thema’s aan de orde komen. Alle groepen, afhankelijk van welke deelnemers erin zitten en welke begeleiders er zijn, kunnen een andere uitwerking hebben. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal. En zijn eigen dingen, die hij belangrijk vindt.”

Het gaat tijdens de cursus om ‘wat jou raakt’, ‘wat boeit jou’, ‘wat vind jij belangrijk in de traditie’ en ‘waarin vind je de ander en waarin vind je de ander niet’. ,,We leren de deelnemers als een soort middel vaardigheden om het gesprek ook verdiepend aan te kunnen gaan. We hebben geprobeerd zo breed mogelijk christenen en moslims in Ede te benaderen.”

Het onderzoek is gericht op hoe de communicatie plaatsvindt in vrouwen groepen en in gemengde groepen. ,,De vrouwencursus begint al in januari. En de gemengde cursus gaat half februari lopen. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Het is een cursus van zes keer een avond van twee uur. Voor het groepsproces, het groepsgevoel is het wel de bedoeling dat iedereen ook zes maal komt.”

Mijke Jetten heeft voor Ede gekozen, omdat er al contacten waren tussen moslims en christenen. ,,Ik vernam in de gesprekken wel, dat het gemeentelijk rapport ‘Eigenheid of eigenzinnigheid?’ was verschenen. Dat is puur toeval, het komt goed uit. Je wilt eraan bijdragen dat men met elkaar in gesprek raakt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie