Vliegtuig tegen illegale acties in Ede

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

Als iedereen bij het afsteken van het vuurwerk normaal doet, normaal de rotjes afsteekt en de rotzooi ook opruimt is er volgens de Edese burgervader niets aan de hand. ,,Ik vraag met name aan de jongeren, maar ook aan de ouderen, om er een gezellig feest van te maken.” Van der Knaap was zelf tijdens de afgelopen jaarwisseling op verschillende plekken in Ede om met eigen ogen te zien hoe het er met het afsteken van vuurwerk aan toe ging. ,,Zo was ik bijvoorbeeld bij het carbidschieten in Otterlo. Dat is heel leuk. Daar moet men zeker mee doorgaan.”

,,We weten waar de brandstapels precies zijn” EDE - De vuurwerkactie van de gemeente Ede was vorig jaar een groot succes. In 2007/2008 was er een schade van 75.000 euro. De actie ‘lekker knallen, niks verknallen’ van het voorbije jaar leverde een besparing op van 45.000 euro. ,,De schade was toen 30.000 euro,” zegt burgemeester Cees van der Knaap, die dat bedrag ook nog te hoog vindt. ,,De uitdaging is nu om het bedrag weer te halveren.”

door Jan de Boer

Dit jaar gaat de burgemeester weer de gemeente in. Vooral het buitengebied wordt in de gaten gehouden. ,,Het lijkt er op dat oud en nieuw daar een mooie gelegenheid is om het oude bankstel in de brand te steken. Daar is de kringloop voor. Ook dit jaar laten we een vliegtuigje boven Ede vliegen. Vorig jaar was dat een groot succes. Daardoor wisten we precies de plekken waar de brandstapels waren. Handhavers zijn daar naar toe gegaan en hebben met de mensen gesprekken gevoerd.”

Een leuk feest met schoon hout is geen probleem, aldus Cees van der Knaap. ,,Als je allemaal rotzooi op een brandstapel gooit, heb je een milieuprobleem. Het blijkt dat persoonlijke contacten van waarde zijn. Het merendeel van de mensen hebben de stapels verschoond. Vorig jaar hebben we in Wekerom geconstateerd, dat er in een caravan driehonderd autobanden zaten. Die brand is wel geblust. Alleen het rubber is wel uitgebrand. De beheerders zijn nu in overleg met jongeren om zoiets te voorkomen.”

Een aantal jongeren, dat slecht bekend staat bij de gemeente, wordt gevolgd. ,,Niet iedereen weet dat, nee. Er zijn enkele jongeren rechtstreeks benaderd. Ook dit jaar schrijven we hen weer een brief. Van onze kant uit proberen we zoveel mogelijk mensen te waarschuwen en vragen hen zich netjes te gedragen. In verschillende dorpen zijn centrale plaatsen waar iets mag gebeuren. Dat gaat in goed overleg met de gemeente.”

Ook hoopt Van der Knaap weer gebruik te kunnen maken van buurtvaders, die een oogje in het zeil houden. ,,Ik doe een oproep aan andere ouders om ook op te letten.” Dit jaar is er tijdens de gemeentelijke actie speciale aandacht voor dierenleed. ,,De hond die ik nu heb, heeft er geen last van. Mijn vorige hondjes waren als de dood voor vuurwerk. Aan mensen vraag ik een beetje rekening te houden met dieren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie