Lunterse dikbillen naar Rhenen

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Producten van vlees van eigen dikbillen en via de handel gekochte dikbillen verkoopt Van Rooijen. ,,Tachtig procent van de vleeswaren, die we wij in de winkel verkopen, maken wij zelf. Waar wij goed in zijn maken we zelf. En waar een ander beter in is, laten we de ander maken.” Al jarenlang doet Van Rooijen mee aan Paasveetentoonstellingen, waarvan er Nederland nog maar twee (Schagen en Rhenen) zijn overgebleven. ,,De meeste dieren mesten we zelf. Mijn vader heeft in het buitengebied een boerderijtje met een paar hectare land.”

,,We gaan voor de ‘top of the bill’” LUNTEREN - Keurslagerij Van Rooijen uit Lunteren is zaterdag 27 februari ook weer van de partij in manege Blauwendraad aan de Cuneraweg 3 in Rhenen waar dan de jaarlijkse Paasveetentoonstelling wordt gehouden. ,,Wij doen met drie dikbillen. Een met twee, een met vier en een met zes brede tanden,” zegt Evert van Rooijen, wiens vader Wim in het buitengebied van Lunteren zelf dikbillen fokt.

door Jan de Boer

Ook koopt Van Rooijen dikbillen in via mester Mies Achterberg uit Ederveen. ,,De dieren kopen wij als ze jong zijn. En we mesten de dieren zelf af. In ieder geval het laatste jaar. Dat doen we om verzekerd te zijn van een constante kwaliteit. Het mooie is dat Mies Achterberg de dieren op dezelfde wijze als ons voert. We hebben een aparte voerlijn. Dan hebben we altijd dezelfde kwaliteit. Meestal hebben we rond de tien, twaalf dieren.”

Super afgemeste koe

Aan één dikbil in de week heeft Van Rooijen niet genoeg. ,,Nu valt het mee, in de zomermaanden moet ik er wel eens twee hebben.” Een dikbil is volgens Evert een super afgemeste koe met een zo hoog mogelijk vleesrendement. ,,Het vlees van een dikbil is super zacht. Men is bij mij ook wel eens met biologisch vlees geweest. Daar ben ik geen voorstander van, het was niet te eten. Wij gaan puur voor kwaliteit en smaak. Misschien dat we ooit naar het biologische vlees moeten, omdat er vraag naar is. We gaan echt voor de top of the bill.”

Slagerij Van Rooijen gaat van oudsher uit van vlees van roodbont dikbillen. Dit ondanks dat het vlees van de ‘Belgische blauwen’ er steeds meer inkomt.

,,Mijn vader doet al veertig jaar mee aan de keuringen in Rhenen. Ik ga ook mee. De zaterdag is een rot dag voor mij. Mijn vader gaat er samen met Nees Klok naar toe. Als de dieren er in de eerste ronde er uit liggen komen, ga ik niet. Als ze doorgaan, kom ik kijken.”

Op den duur wil Evert van Rooijen het houden van dikbillen over nemen van z’n vader. Dat zit er voorlopig nog niet in. ,,M’n vader is 64 jaar. Ik hoop dat hij het nog twintig jaar kan doen. Het is zijn hobby, andere hobby’s heeft hij niet. Dikbillen zijn ons lust en ons leven. Vroeger had je twaalf keuringen in Nederland. De laatste keuring in Den Bosch was de finale. In 1989 zijn we Nederlands kampioen geworden. Rhenen is leuk, omdat het dichtbij is. We gaan met dezelfde drie dieren naar Schagen. Dat is voor ons eigenlijk het leukst, omdat de vereniging van keurslagers daar zit.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie