Regionale brandweer oefent bestrijden natuurbrand

12 april 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De regionale brandweer hield zaterdag een oefening op de Edese hei. ,,De brandweer oefent jaarlijks op het bestrijden van natuurbranden. Dit doen we vaak aan het begin van het seizoen. Het begint dan weer wat warmer en later ook droger te worden en het risico op een natuurbrand neemt dan toe", vertelt Gerard Smit, voorlichter van de brandweer.

,,Wat we zaterdag hebben geoefend heet ‘natuurbranden bestrijden op de flanken’. Dit doen we vooral om kennis op te frissen, communicatie te testen en protocollen te oefenen."

Volgens de voorlichter werden tijdens de oefening ook twee nieuwe systemen getest. Het eerste systeem is een mobiel datacomsysteem. Middels dit systeem kan de Officier van Dienst, in het geval van deze oefening ook wel ‘flankcommandant’ genoemd, zonder het gebruik van woorden zijn aanvalteams sturen. Via het systeem wordt informatie uitgewisseld over waar de verschillende voertuigen staan, waar de brandhaarden zich bevinden en andere belangrijke informatie. Het voorziet de flankcommandant dus van een helikopterview.

Tweede systeem

Het tweede systeem bestaat uit een auto met een soort server aan boord. De wagens die bezig zijn met de bestrijding van een brand kunnen hier lokaal op inloggen. Via deze server kunnen ze in contact blijven met elkaar. Je zou kunnen zeggen dat er een lokaal netwerk ontstaat. De server zelf zou ook nog via een satelliet contact kunnen maken met het internet.

Samenwerking

De brandweer werkte zaterdag ook samen met boeren uit de omgeving. ,,Wij zijn hier heel blij mee. De agrariërs zetten hun tanks in om onze voertuigen te voorzien van bluswater. Onder bijzondere omstandigheden kunnen we ook een speciale spuitmond aan de tanks maken. We laten de tanks dan een bepaalde route rijden waardoor we een brand kunnen insluiten of tegenhouden'', aldus Smit. Voor het oproepen van agrariërs heeft de brandweer een netwerk van mensen die geoefend zijn in deze taak.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie